BOGATSTVO RAĐEVINE : Kulturno blago u muzeju kod popa Ace

Kada smo prvi put ušli u Krupanj i pitali šta jedan turista treba da vidi, svi su u glas prvo rekli: 
„Je l’ ste bili u „Muzeju Krupnja“ kod sveštenika Ace? 

 

 

Prethodno, upoznajemo se sa istorijom Krupnja i ovog muzeja.

Rađevina u vreme Rima, srednjeg veka, pa sve do Velikog rata, Drugog svetskog rata sabrana je u muzeju u koji dolaze i oni koji prevale stotine kilometara. Originalne nošnje iz Rađevine, koje su identične i u susednom Jadru, Vukovom kraju, fotografije i drugi eksponati vezani za naše vladare, i Obrenovića i Karađorđeviće, sobe u kojima su spavali kad su boravili u Krupnju, zatim uniforme srpskih vojnika, originalni dokumenti o raznim događajima i vremenima, ali i predmeti od onih koji se tiču rada prve pošte u kraju, do eksploatacije rude, pa do postavke kabineta predsednika Krupnja iz drevnih vremena i mini- kapele, samo su deo bogate zbirke koju je godinama sakupljao naš domaćin: protojerej – stavrofor, sveštenik Aleksandar Đurđev, starešina dobropotočkog hrama, osnivač krupanjskog muzeja, umetnik i sakupljač umetničko-istorijskih svedočanstava. 

U razgovoru za portal Come To Serbia, sveštenik Aleksandar kaže da je narod Rađevine pravi poštovalac ovog jedinstvenog kulturno-duhovno kompleksa. 

Ovde zapravo leži pravo istorijsko blago?

– To je tačno. Sad citiram predsednika države, on smatra da to nije muzej Krupnja, niti muzej Podrinja, već smatra da je to pre svega muzej Srbije.

Dakle, sve što stoji od eksponata ovde, nije usmereno samo na ovu oblast, na sam grad, nego šire?

– Usmerena je na lokalnu istoriju, ali to je deo same istorije Srbije, to ne može da se odvoji. Svi ratovi i bune i sve što je prošlo, sve to čini deo istorije i otadžbine naše.

Hoćete li izdvojiti ono na šta ste najviše ponosni ovde, da li uopšte možete neki eksponat da izdvojite kao glavni?

– Ovde svaki eksponat ima svoju priču, to ne možete da kažete sad ću da izdvojim ovo ili ono. Meni je najvažnije da je ovo otvoreno za javnost i da mnogi dolaze sa svih strana. Verujte, sada smo imali izuzetne posete i za 1. maj je bilo veoma mnogo ljudi. Sada nam je iz Beča najavljena poseta. Sveštenici će dovoditi ekskurzije, što je meni vrlo bitno, jer sam i ja sveštenik.

Šta biste izdvojili i predstavili našim čitaocima?

Praktično sam muzej se sastoji od nekoliko izložbi i prva je posvećena ustanovama, gde su prikazani rudarstvo (koja ide još od praistorije Rima, srednjeg veka), topionica koja je osnovana 1883. godine, zatim sudstvo, trgovina predstavljena iz 1838. kada smo dobili prvu modernu trgovačku radnju. Pre toga su bile sve turske kasapske radnje i ovo su ostaci od ovih trgovaca. Jer znate Krupanj, iako je veoma staro mesto, on se 1417. godine pominje prvi put u pisanim izvorima, ali on je doživeo veliku tragediju, 1941. godine kada je nemačka kaznena ekspedicija sravnila sa zemljom celo mesto i streljala celokupno muško stanovništvo koje je zatekla.

Tekst je deo projekta „Sedam krupanjskih čuda“ koji je sufinansirala Opština Krupanj. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Come To Serbia)


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − one =