NA OVOM MESTU SRBIJA JE POČELA DA OSVAJA SVOJU SLOBODU: Stari hrastovi u Trbušcu su SVEDOCI ISTORIJE!

Trbušac, malo mesto u blizini Vladimiraca u Srbiji, ima poseban istorijski značaj za ovu zemlju na Balkanu.

U ovom selu, odmah pored glavnog puta, nalazi se drveće koje ima sudbinski značaj za svakog ko živi u Srbiji.

Baš na ovom mestu, 1806. godine, vođa Prvog srpskog ustanka protiv Otomanske imperije, Karađorđe Petrović, zaustavio je svoju vojsku pored velikih hrastova, a sveštenik Pantelija iz Urovaca je blagosiljao ratnike.

Oni su svi zajedno zatim otišli u veliki boj na Mišaru, gde su do nogu potukli tursku vojsku, i tako pokazali sebi i svetu da je oslobođenje od Turaka moguće, i ne samo to, da će brzo doći.

Pored ogromnih hrastova, koji pamte ove slavne dane istorije Srbije, tu je i skulptura Mudrac, rad vajara Milutina Rankovića, koja je posvećena svešteniku Panteliji iz Urovaca, čoveku koji je zakleo vojsku tog sudbonosnog avgustovskog dana, blagosiljao oružje i unapred održao opelo junacima koji će izginuti na bojnom polju.

Bitka na Mišaru je vođena između srpske vojske ustanika pod vođom Karađorđa Petrovića i truske vojske, na brdu Mišar, kod Šapca, od 13. avgusta do 15. avgusta 1806. godine.

Ona je jedna od najvećih pobeda srpskih ustanika u Prvom srpskom ustanku.

Opština Vladimirci redovno obeležava ove za celu Srbiju važne jubileje, a istorijski hrastovi u Trbušcu su mesto na koje svake godine dolaze svi koje interesuje istorija, i koji žele da osete duh mesta na kojem je Srbija počela da stiče svoju slobodu.

Tekst je deo projekta „Sedam čuda Vladimiraca“ koji je sufinansirala Opština Vladimirci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva. 

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 13 =