ČUDO KOD MALOG ZVORNIKA: Voda u Radaljskoj banji leči vid i reumu

Na 350 metara nadmorske visine, na reci Radalj i severnim obroncima planine Boranja, u opštini Mali Zvornik nalazi se Radaljska banja.

Okružena šumama, i od Drine udaljena tek nekoliko kilometara, Radaljska banja s lekovitom vodom, veštačkim jezerom i mnogobrojnim izvorima, pravo je mesto za opuštanje i lečenje.

Prva analiza mineralnih voda urađena je 1890. godine i ustanovljeno je da pomaže kod zapaljenskog reumatizma i reumatskog artritisa. Tu je i sumporovita voda koja pomaže kod lečenja očiju, uklanjajući očnu mrenu i posledice dijabetične retinopatije, istovremeno poboljšavajući vid i kod zdravih osoba.

Pre skoro sto godina, Sarajlija Milan Filipović pisao je o ovoj banji. Njegove reči se i danas pamte i prepričavaju. Ovako glase:

„Radaljska banja zdrave još više jača, a bolesnima daje i snagu i volju da se bore, kako bi im bilo što bolje, ali i da popune sve praznine u sebi“.

I jeste tačno.

Voda koja oporavlja ceo organizam

Malozvorničanka Stanica Jeremić (64) kaže da ne propušta priliku da poseti ovo lekovito mesto.

-Ja se u ovu banju kunem. Ne samo da je blagodetna za bolesti, ona oporavlja ceo organizam. Dovoljno mi je da ovde provedem sat, dva i da se preporodim. Svakome je preporučujem. Mojoj zaovi je potpuno izlečila reumu i strašne bolove u zglobovima – priča nam Stanica.

Radaljska banja je od Malog Zvornika udaljena svega 12 kilometara prema istoku, a od mesta Radalj oko tri kilometra.

U banji ima 12 specijalnih kupališta namenjenih pacijentima i gostima, i sve je pod nadzorom lekara. Ovde često gostuju mnoga kulturno-umetnička društva.

Činjenice:

  • Lekovita voda Radaljske banje pripada kategoriji alkalnih i sumporovitih hipotermi
  • može da se koristi kod zapaljenskog reumatizma, reumatskog artritisa, degenerativnog reumatizma, artroze i spondiloze
  • Kroz banju prolazi državni put 257, IIa reda (Radalj-Stolice), koji povezuje Mali Zvornik i Krupanj
  • U banji se nalazi i veštačko Radaljsko jezero kao i mala hidroelektrana

Prepoznajući posebnost i turistički potencijal Radaljske banje, opština Mali Zvornik, na čelu sa predsednikom Zoranom Jevtićem, zatražila je izradu „Elaborat analize“ koja je svečano predstavljena prošlog leta.

Cilj da postane lečilište

Povodom prezentacije dokumenta o potencijalima Radaljske banje predsednik opštine Zoran Jevtić rekao je da je izrada dokumenta bila neophodna radi dobijanja jasne slike o mogućnostima koje pružaju prirodni uslovi. Želja mu je, dodao je, da se preduzmu sve aktivnosti kako bi ovo prirodno bogatstvo konačno stavljeno u funkciju razvoja turizma u Malom Zvorniku.

-Krajnji cilj nam je da ona bude proglašena lečilištem. To je dug i komplikovan put, tokom kojeg ćemo, korak po korak, uređivati sve što je potrebno – rekao je Jevtić.

Lokalno stanovništvo je ljubazno i gostoprimivo, a cene su više nego pristupačne.

Preporučujemo da probate specijalitete iz lokalnih restorana, od škembića do riba iz Drine.

Tekst je deo projekta „Sedam čuda Malog Zvornika“ koji je sufinansirala Opština Mali Zvornik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva. 

(Come To Serbia)







Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 16 =