IVAN ISAILOVIĆ PRVI ČOVEK KRUPNJA: Prelepe četinarske i listopadne šume odmaraju oči i dušu u svim godišnjim dobima…

Ko bi bolje predstavio Krupanj, od prvog čoveka ove opštine, Ivana Isailovića? Zato smo upravo njega pitali šta bi domaći i strani posetioci morali da vide u Krupnju. 

 U intervjuu za portal Come To Serbia Ivan Isailović kaže da prvi arheološki nalazi u Krupnju dotiraju još iz perioda neolita i to u vidu ostataka keramike i jedne sekire od lakog belog kamena. 

Naziv Krupanj prvi put se pojavljuje u dubrovačkim spisima iz
1417. godine, a dubrovački pisari su ga najčešće zapisivali kao Crupagn. Razvojem rudarstva u srednjem veku, Krupanj je postao značajno rudarsko mesto (rudnik srebra) kroz koji su prolazili dubrovački karavanski putevi. Duga tradicija Krupnja, bogata istorija, prelepa priroda, uslovili su da Krupanj bude atraktivna i zanimljiva turistička destinacija – priča Isailović. 
Mesto leži u kotlini i okružen je planinama Boranjom, Jagodnjom i Sokolskom planinom na 280 metara nadmorske visine. Kroz grad protiču četiri reke Brštica, Čađavica, Kržava i Bogoštica, čijim spajanje nastaje reka Likodra.

Koliko stanovnika ima Krupanj?

Krupanj ima oko 4500 stanovnika. Pored obilja parkova u samom Krupnju, tu su predivni prirodni lokaliteti kao što je Kovačevića pećina, Orlićka pećina, prirode Danilolova Kosa, Boranja, Jagodnja i Sokolska planina, koje obiluju prirodnim lepotama i netaknutom prirodom. One raspolažu obiljem biljnog pokrivača, posebno šume koje su rezervoar kiseonika i čistog vazduha. Prelepe četinarske i listopadne šume odmaraju oči i dušu u svim godišnjim dobima..

Šta je sa sportsko-rekreativnom ponudom?
Sportski tereni, hale i bazen u opštini Krupanj predstavljaju samo deo potencijala za razvoj sportsko-rekreativnog turizma koji predstavlja jednu od okosnica razvoja turizma u Rađevini.
Krupanj poseduje tri velika travnata fudbalska terena, pet terena za male sportove, sportsku halu sa 1.000 mesta i jednu manju salu, otvoreni bazen, 
 trim stazu, mini-pič teren, dve teretane, pešačke i biciklističke staze. 

A kada je reč o ugostiteljskoj ponudi? 

Što se tiče smeštaja i ugostiteljskih objekata u Krupnju postoji Hotel GRAND koji raspolaže sa 190 ležajeva, dok  restoran ima 250 mesta. U sastavu hotela je sala za svečani prijem gostiju, sala za zabavu, kafe bar, kongresna sala, banket sala, spa centar, bazen, sauna, parno kupatilo, fudbalsko igralište, mali sportski tereni. 

RAĐEVSKI SAN UR koji ima kapacitet od pet soba i 20 kreveta. ZAtim RESTORAN STARO ZDANjE u koj je i Muzej, gde se mogu videti brojni eksponati iz starog Krupnja. 

Šta svaki domaći i strani posetilac treba da vidi u Krupnju? 

Svaki posetilac Krupnja treba da upozna sve prirodne, kulturne i istorijske lepote Krupnja. Krupanj ima bogatu istoriju i veliki broj istorijskih i verskih spomenika. Opština Krupanj je bogata verskim spomenicima, postoji 12 crkvi i 2 manastira. U centru Krupnja, preko puta crkve Sv. Vaznesenja Gospodnjeg, nalazi se Zgrada stare apoteke. Zgrada zadužbine Nikole Spasića, beogradskog trgovca i dobrotvora, podignuta je kao bolnica 1935. godine. Spome česma posvećena Arčibaldu Rajsu, nalazi se pored crkve Sv. Vaznesenja Gospodnjeg u Krupnju. Zatim Dom kulture Politika monumentalni objekat, modernog oblika pravih linija, koji u prostoru gde se nalazi, deluje kao skulptura, podseća na brod usidren između dva brda.
Brojne istorijske spomenike kao što su:Muzejski kompleks „Mačkov Kamen“, posvećen brojnim žrtvama koje su živote izgubili u Prvom svetskom ratu. Muzejski kompleks Stolice posvećen Drugom svetskom ratu, gde je održano vojno-političko savetovanje.
Muzejski kompleks u Beloj Crkvi, gde su ispaljeni prvi ustanički hitci u Drugom svetskom ratu
U okolini Krupnja nalazi se i srednjovekovno utvrđenje Soko Grad. Tvrđava se nalazi na oštrom grebenu jedne krečnjačke stene koja je na vrhu zaravnjena tu je nekada bilo naselje. Kada je pripao turcima ovo jako utvrđenje zbog njegove neosvojenosti popularno su nazivali „Nevesta sultanova“. Podignuto je na steni čije strme litice nisu omogućavale bilo kakav pristup, osim sa jedne strane. Zbog takvog položaja Turci su ga
zvali i Šahin-Juvasi („Sokolovo gnezdo“). Soko-grad nikad nije osvojen već su ga Turci napustili 1862. godine. Posle bombardovanja Beograda i zahteva Mihaila Obrenovića potpisan je i protokolom donet Sultanov ferman u julu 1862. godine da se Turci odmah
isele iz Soko-grada.

Odakle naziv Rađevina?

Ovaj kraj, Rađevina, ime je dobio po vitezu Rađu kome je verna ljuba Anđelija podigla spomenik od kamene gromade. Po vlastelinu Rađu, osim zavetnog kamena i prostrane rodne i plodne doline, čitav ovaj kraj Zapadne Srbije nazvan je Rađevina, u kojoj je trideset tri naselja, od kojih su dvadest i tri u opštini Krupanj, a ostala su opštinama Loznica, Osečina, Ljubovija i Mali Zvornik. Rađev kamen tu je nekada bio letnjikovac viteza Rađa jednog od sedam vitezova Kneza Lazara u boju na Kosovu. Vitez Rađ je bio
vlastelin kome je pripadala Mačvanska banovina – Pocerina, Mačva, Jadar i oblast od Povlena do Košutnje stope i reke Drine. Stolovao je u selu Tolisavcu i bio je sin jedinac majke Jelene i oca Stefana.

Kakve su prilike za ljubitelje lova?

Lovačko udruženje „Krupanj“, sa sedištem u Krupnju, gazduje lovištem „Jagodnja“ ukupne površine 31.282 ha, od čega lovne površine obuhvataju 27.638 ha. Udruženje ima 366 aktivnih članova. Stalno gajene vrste divljači u lovištu „Jagodnja“ su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica. Lovište ima u funkciji sledeće lovne objekte: 6 stabilnih čeka, 10 čeka na drvetu, 9 hranilišta za srne, 35 hranilišta za fazane i jarebice, 40 solišta i prihvatilište za fazančiće površine 0,5 ha. Udruženje poseduje ograđeni deo lovišta na površini 0,5 ha i 0,24 ha zemlje. Muzej lova koji se nalazi u okviru crkvenog parka Dobri potok obihvata izuzetno veliku i interesantnu zbirku
predmeta i prepariranih životinja pronađenih i ulovljenih na teritoriji Rađevine.

Koje manifestacije organizuje opština Krupanj:

Brojne. LAZAREVA SUBOTA se održava na Lazarevdan (u martu ili aprilu). Reč je o takmičenju folklornih grupa iz Krupnja, Loznice, Šapca, Valjeva, Osečine i drugih mesta iz okoline.

DANI MEĐAŠA
Na planini Jagodnji, na tromeđi opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, biće organizovano takmičenje u narodnom višeboju, u kosidbi ručnom kosom, pripremanju posnog pasulja. Organizator manifestacije je Turistička organizacija opštine Krupanj.

PETROVDANSKI SABOR
U crkvenom parku „Dobri Potok“ na Petrovdan tradicionalo se održava manifestacija nadigravanje za dukat. U okviru manifestacije je izložba domaće radinosti, starih zanata , meda i slično.  Organizator manifestacije je crkvena opština Dobri Potok.
KULTURNO LETO Opština Krupanj u julu i avgustu organizije veliki broj pozorišnh predstava i koncerata na platou ispred Doma kulture „Politika“.

PLODOVI RAĐEVINE Svake godine polovinom oktobra meseca se organizuje manifestacija „Plodovi Rađevine“, na platou ispred Biblioteke „Politika“. To je privredno-turistička manifestacija koja ima za cilj promovisanje svih proizvoda našeg kraja.

Da li imate strateški plan za razvoj turizma?

Strategija održivog razvoja opštine Krupanj za period od 2015. do 2020. godine je dokument kojim se definišu osnovne smernice razvoja lokalne zajednice kroz ostvarivanje strateški definisanih ciljeva. Osnovni cilj izrade Strategije održivog razvoja jeste unapređenje procesa upravljanja lokalnim razvojem zajednice i unapređenje života građana koji u njoj žive.

Kada je reč o turizmu, to je svakako jedan od potencijala za razvoj opštine.  Opštini Krupanj priroda je podarila prelepe pejzaže ispresecane bistrim planinskim rečicama, čist vazduh i umerenu klimu, šumovite planine bogate raznom divljači, značajne kulturno-istorijske spomenike što ovaj kraj čini interesantnim za turiste i pruža izuzetne pretpostavke za razvoj raznih oblika turizma (sportsko-rekreativnog, izletničkog, seoskog, lovnog turizma).
Mnogi gosti već u prvom susretu sa ovim krajem ističu iuzetne prirodne
pogodnosti,ekološki čistu i nezagađenu životnu sredinu, zdravu  ranu, prijatne letnje noći, kao i zime sa dosta snega, što zajedno pruža mogućnosti za razvoj letnjeg i zimskog turizma.

ČINJENICE

Krupanj se nalazi 148 kilometara od Beograda

135km od Novog Sada

65km od Valjeva,
64km od Šapca

28km od Loznice

Tekst je deo projekta „Sedam krupanjskih čuda“ koji je sufinansirala Opština Krupanj. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Come To Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 6 =