MAJDANPEK, MAGIČNO MESTO OKRUŽENO PLANINAMA I ŠUMAMA: Dragulj ISTOČNE SRBIJE

Majdanpek, gradić u istočnoj Srbiji, u dolini reke Mali Pek, savršeno je za odmor svih onih koji bi jednostavno da pobegnu od gužve, stresa i zagađenja.

Okruženo planinama i šumama, ovo mesto udaljeno oko 2,5 sata vožnje od Beograda nudi sve što je potrebno za prijatan boravak: hotel, aztobuski prevoz, poštu, banke, restorane, muzej, prodavnice, kafiće…

Ipak, kad ste već tamo, u centru prave divlje i veličanstvene istočne Srbije, ne verujemo da ćete mnogo vremena provesti između četiri zida: priroda je previše lepa da biste je propustili.

Majdanpek je mali, i svuda stižete pešice za najviše desetak minuta. U centru naselja je crkva Svetih apostola Petra i Pavla, a blizu su i uređeni sportski tereni, sportska hala i bazen.

Kad je reč o crkvi, izgradila ju je srpska vlada 1858. godine, kako bi vezala radnike i stručnjake za Majdanpek, koji je počeo da se širi otkako je ponovo počeo da radi rudnik u ovom mestu. Osim crkve, tada su izgrađene i škola i mnogi stanovi.

Svakog 12. jula u Majdanpeku se organizuje velika proslava posvećena upravo apostolima Petru i Pavlu, koje lokalni rudari već više od vek i po smatraju svojim zaštitnicima.

Na samo 3 kilometra od centra naselja nalazi se čuvena Rajkova pećina. Njeni hodnici su dugački oko 2 kilometra, a turistima je dostupna uređena staza. Mnogobrojne dvorane u pećini neke su od najlepših u ovom delu Evrope.

Laganom šetnjom se od centra Majdanpeka do Rajkove pećine stiže za nekih pola sata.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + ten =