BEOGRADSKI POBEDNIK I ZVANIČNO PONOVO U GLAVNOM GRADU: Prvi put za 92 godine on je sam, ČEKA TURISTE DA SE VRATE

U vreme borbe protiv koronavirusa, i jedna lepa vest iz Beograda. Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograd je izvršio primopredaju Pobednika, što znači da je konstatovano da su svi radovi na rekonstrukciji urađeni u skladu sa projektom.

Sve oko rekonstrukcije je bilo završeno još pre dve nedelje, i on je vraćen tamo gde mu je mesto, ali zbog situacije sa epidemijom koronavirusa zapisnik je potpisan tek posle 15-ak dana.

Danas se Pobednik i formalno vratio kući! Ipak, on na Kalemegdanu stoji potpuno sam, jer je u okviru borbe protiv koronavirusa određeno da svi parkovi moraju biti zatvoreni za javnost.

Rekonstrukcija Beogradskog pobednika trajala je 127 dana, otkako je 10. oktobra 2019. skinut sa postolja.

Prilikom postavljanja spomenika bila je angažovana specijalna kran dizalica koja je „Pobednika“ vratila na postolje.

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kockastoj bazi, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Spomenik je rekonstruisan jer je bio nakrivljen, postolje je bilo nagriženo, a na samoj skulpturi bilo je više od 30 rupa od metaka.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − four =