VELIKA ATRAKCIJA U MUZEJU VOŠTANIH FIGURA U JAGODINI: Kočije sa dvora Milana Obrenovića

Čuveni Muzej voštanih figura u Jagodini ima novu atrakciju: uz figure 30 poznatih ličnosti iz sveta nauke, politike, književnosti, filma, crkve, sporta, nalaze se i kočije iz 19. veka, za koje se veruje da su pripadale dvoru kralja Milana Obrenovića.

Kočije su stare više od 150 godina, a izrađene su od ružinog i trešnjevog drveta. Dobro su očuvane i u voznom su stanju. Vukla su ih dva konja, a vlasništvo su srednjovekovnog manastira Jošanica kod Jagodine.

Na kočijama je nedavno postavljen novi tapacirung, a sve ostalo je original, star vek i po.

Kako kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, reč je o luksuznom fijakeru, proizvedenom u Parizu, na čijim se vratima nalazi grb kralja Milana.

Grb dokazuje da su kočije pripadale kralju Milanu, a njegove tragove su otkrili stručnjaci Istorijskog muzeja u Beogradu.

Kočije su sve do šezdesetih godina XX veka bile u funkciji, a ne zna se kako su dospele u manastir Jošanicu. Misli se da su darovane Jošanici, čiju je obnovu kralj Milan pomagao. Koliko se zna, ovo je jedino luksuzno prevozno sredstvo iz druge polovine XIX veka sačuvano u Srbiji.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × two =