BILI SMO NA JEZERU I KAMENOLOMU PLANINE VENČAC: Od njegovog mermera sagrađen je deo Bele kuće u Vašingtonu!

Nadomak Aranđelovca nalazi se planina vulkanskog porekla i 658 metara nadmorske visine – Venčac. Nadaleko je poznat beli venčački mermer od kog su izrađene skulpture aranđelovačkog parka, crkva Svetog Đorđa na Oplencu, ali čak i deo Bele kuće u Vašingtonu!

Jedan od kamenoloma Venčaca je i ovaj koji smo posetili. Ovde je priroda od kišnice stvorila jezerce zelene boje, a iako slika govori više od reči, ipak je najbolje videti ga uživo – prizor je božanstven.

Treba nagovestiti da je to privatan posed, ali jednostavno pogled je toliko lep da smo morali da napravimo nekoliko fotografija.

Kako stići do ovog dara prirode?

Ako dolazite sa autoputa Beograd – Niš, treba da putujete do ulaska u Aranđelovac i umesto da krenete desno ka gradu, skrenite levo ka Topoli.

Nakon  par kilometara skrenite desno, odmah posle fabrike “Knjaz Miloš”. Put vas vodi 500 metara uzbrdo do raskrsnice, gde idete levo i vozite pravo ka selu “Banja”, sve dok se ne pojavi putokaz “Dvorine” i tu skrenite desno. Odatle se put nastavlja makadamom, gde ubrzo imate skretanje ponovo desno i uskoro ste na odredištu.

Kod table “Dvorine” parkirajte i nastavite peške 100 metara.

       

Naići ćete na veličanstven prizor i moći ćete da uživate u pogledu. Najbolje je doći pre nego sto sunce zađe, kako biste doživeli najlepše prelamanje boja.  

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 15 =