CARSKA BARA: PANONSKA DŽUNGLA U SRED BANATA!

Na tromeđi između Zaječara, Novog Sada i Beograda nalazi se specijalni rezervat prirode “Carska bara“.

Neretko ga zovu i vojvođanska džungla jer zaista podseća na amazonske džungle. Kada zađete u takozvanu „Stazu zdravlja“ – imaćete utisak da se nalazite u nekoj američkoj prašumi.

Carska bara predstavlja kompleks močvarnih, šumskih i livadskih ekosistema sa raznovrsnim živim svetom.

Poseduje oko 500 biljnih vrsta, 240 vrsta ptica, 30 vrsta retkih sisara, kao i 20 vrsta riba, ali od posebnog značaja su i ribnjačka jezera. 

Ako se odlučite da i vi posetite ovu destinaciju, a toplo vam preporučujemo, pored šetnji pomenutom “Stazom zdravlja“, Carsku baru možete obići i brodićem koji na svakih sat vremena vozi turiste u obilazak, kako bi mogli izbliza da razgledaju mnoge retke vrste močvarnih životinjica, ptica i nesvakidašnjih biljaka.

Za ovo zadovoljstvo ne morate da odvojite mnogo novca. Komplet vožnje brodićem i šetnje kroz stazu zdravlja košta 450 dinara, dok je samo šetnja stazom zdravlja 150 dinara.

Pitate se kako doći do Carske bare? Ako od Zaječara krenete ka Beogradu, na 17. kilometru naići ćete na skretanje za Specijalni rezervat prirode, dok je udaljenost od Beograda i Novog sada oko 55-60 kilometara.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two − two =