OVO NIJE SCENA IZ IGRE PRESTOLA, NEGO SRBIJA! Spektakularni snimak osvaja svet! (VIDEO)

Golubačka tvrđava je srednjovekovni grad i spomenik od velikog kulturnog značaja. Nalazi se na desnoj obali Dunava, u istočnom delu Srbije.

Ako volite da putujete i želite da vidite bajkovito mesto od istorijskog i kulturnog značaja, Golubačka tvrđava je pravo mesto za to.

Ne zna se ko je tačno izgradio tvrđavu, da li Srbi ili Ugari, u pisanim spisima se prvi put pominje 1335. godine, ali se smatra da je mnogo pre izgrađena. Ona je nekada imala bitan vojni i strateški položaj, jer se iz tvrđave mogao kontrolisati sav vodeni i kopneni saobraćaj.

Etimologija imena tvrđave je magična: Njeno ime na srednjovekovnim kartama ispisano je na različitim jezicima: Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, i sl, a u svakom koren čini reč – golub. Iza ovog imena kriju se mnoge legende, a najomiljenija je ona ljubavna, koja kaže da se osmanski zapovednik zaljubio u meštanku Golubanu, i želeo je da ona uđe u njegov harem, što je ona odbila. Da bi je kaznio, okovao ju je za stenu ne bi li se pokajala, ipak, ona je i dalje odbijala zapovednika, i to ju je odvelo u direktnu smrt. Njoj u čast, tvrđava je ponela ime Golubac. 

Tvrđava je 2011. godine proglašena turističkim prostorom, a izvršena je i njena rekonstrukcija, pa danas izgleda lepše nego ikada. U to se možete uveriti i sami odlaskom u Golubačku tvrđavu, gde su svakodnevno organizovane turističke ture u okviru kojih možete posetiti svih 9 kula koje čine tvrđavu. 

Da bajkovito i prelepo izgleda, tvrde i mnogi građani koji su Golubačku tvrđavu posetili, a da ona zaista izgleda tako možete pogledati u ovom video-snimku:

(Come to Serbia/Espreso.rs)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 6 =