DRINA JE MALOZVORNIČKO MORE: Bili smo na „Skobaljijadi i gurmanijadi“, „Somovijadi“ i „Drinskoj regati“… Ribolovci su upecali 33 soma!

Jul, Srbija gori. Upeklo je svuda, a živa u termometru sve bliža 40 stepeni. Malozvorničani imaju više sreće od mnogih, imaju Drinu i Zvorničko jezero! Odlična mesta za rashlađivanje, uživanje, druženje i zabavu, a koliko im znače pokazuje to što su svoju manifestaciju sportsko-rekreativnog i kulturnog turizma nazvali “Drina je smisao života“.

Ove godine druženje je trajalo od 25. do 28. jula, počelo je koncertom Ace
Lukasa na stadionu lokalnog FK Jedinstvo, a centralna dešavanja bila su pored i na vodi Zvorničkog jezera u Sakaru.


Po 22. put “Somovijada“ je poslednjeg julskog vikenda okupila ribolovce. Ovoga puta došlo je 77 majstora bućke sa svih strana i za dva dana su upecali 33 soma, ali ih je čak 29 bilo ispod mere. Ni posle ove “Somovijade“ nije rešena misterija da li jezero krije kapitalce teže od sto kilograma, ili postoje samo u ribolovačkim pričama. Povedeni time da Zvorničko jezero krije velike somove, Malozvorničani od 1998. organizuju “Somovijadu“ i mada se okupljalo i više od stotinu ribolovaca “kapitalci“ nisu videli svetlost
dana. Za sada je, kažu, još uvek najveći upecani primerak u ovom jezeru imao 87 kilograma i “pao“ je van „Somovijade“. Ove godine pobedio je Nenad Vučetić iz Malog Zvornika koji je izvukao dva soma u meri, od po 4.105 i 4.035 grama, pa mu je ukupno 8.140 gram-poena obezbedilo pobednički pehar.

Drugi je sa somom od 2.640 bio Šapčanin Branislav Stanković, a treći Pavle Spasojević iz Mačvanske Mitrovice sa ulovom od 2.620 grama.

Prema propozicijama uvedenim pre nekoliko godina, boduje se zbirni ulov, svi upecani somovi, a odmah se vraćaju u jezero posle merenja i fotografisanja.

„Posrećilo mi se da dva primerka budu dovoljna za pobedu. Lani sam bio drugi, imao sam najvećeg soma teškog 5.225 grama, a sada sam kao i 2006. prvi“ kaže Vučetić koji je propustio samo jednu “Somovijadu“.

Dok se pecalo, na obali u Sakaru posetioci su mogli da pogledaju izložbu hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, probaju liciderska srca, kobasice od mangulice i magarca. Na drugom kraju plaže pušilo se na sve strane na takmičenju u pravljenju riblje čorbe – “Zlatni kotlić“..

„Treći put smo došli. Bili smo pretprošle godine treći, a prošle drugi. Nema tu neke tajne kod spremanja riblje čorbe. Bitno je da imaš što više vrsta ribe, a kažu da čorba sa manje od šest vrsta nije riblja čorba “ kaže Dragan Bradonjić stigao iz Komirića.

Takmičenje je ovoga okupilo dvanaest ekipa, a najukusniju čorbu imala je ekipa „Roloplast“ iz Sremske Mitrovice, drugo mesto pripalo je družini „Kotlić from Komirić“ iz Komirića, a treći su bili “Buntovnici“ iz
Malog Zvornika.

Dok su se stariji pecali i kuvali za decu je na plaži obuku u vožnji skutera na vodi organizovao Sportski savez “Drina“, pa su se mnogi provozali po jezeru. Ovogodišnje druženje završeno je devetom malozvorničkom regatom od Velike Reke do Sakara, dugačkom 22 kilometra.

Procena organizatora je da je zaplovilo nešto više od stotinu plovila sa oko dva hiljade ljudi, a regatu je pratio trubački orkestar Boška Krdžavca.

Malozvornička opština organizator je manifestacije “Drina je smisao života“ kojom želi što bolje da predstavi turističke potencijale i prirodna bogatstva ovoga dela Podrinja. Kako je kazao predsednik opštine Zoran Jevtić, svake godine lestvica se podiže i sve više je gostiju koji dolaze da uživaju u čarima Drine, Zvorničkog jezera i Malog Zvornika.

Ovaj tekst je deo projekta „Mali Zvornik – veliko srce Drine“ i sufinansirala ga je opština Mali Zvornik. Stavovi u tekstu nisu stavovi opštine.

(Come To Serbia, D. Ristić)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 1 =