Stigli i poslednji delovi spomeniku STEFANU NEMANJI na SAVSKOM TRGU!

Na Savski trg u Beogradu, čija je rekonstrukcija u toku, iz Rusije su stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji čije će postavljanje, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, biti završeno do sredine novembra.

„Danas su u Beograd stigla poslednja dva kamiona, od ukupno deset, u kojima je dopremljen spomenik Stefanu Nemanji. U poslednja dva kamiona stigli su delovi skulpture Stefana Nemanje tako da su svi delovi spomenika, najvećeg na Balkanu, sada u Beogradu“, rekao je Vesić novinarima na Savskom trgu.

Podsetio je da je postavljanje spomenika, čiji je autor ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, počelo u avgustu.

„Urađeni su šipovi dubine deset metara i to su šipovi kao za zgradu visine sedam spratova“, rekao je Vesić i dodao da će spomenik, težak 72 tone, biti postavljen do sredine novembra.

Kako je istakao, spomenik će biti monumentalan, onakav kakav zaslužuje rodonačelnik najznačajnije srpske srednjovekovne dinastije koja je vladala Srbijom dva veka, dala 11 vladara i u čije vreme je naša zemlja u srednjem veku dostigla vrhunac. Vesić je naveo da će spomenik Stefanu Nemanji biti jedinstven u svetu jer će se umesto na klasičnom postamentu, nalaziti na razbijenom vizantijskom šlemu u čijoj će unutrašnjosti biti reljefi koji će predstavljati delove iz života Stefana Nemanje i istorije tadašnje Srbije. Dodao je da će u šlemu moći da bude oko 50 ljudi i da će to biti neka vrsta muzeja na otvorenom, dok će oko spomenika biti fontana sa 46 mlaznica i posebna rasveta. Savski trg je površine 30.000 metara kvadratnih od čega je 20.000 kvadrata pešačka zona, precizirao je Vesić i dodao da će to biti najveći pešački trg u Srbiji čija će rekonstrukcija, kao i postavljanje spomenika, biti završena u novembru.

Vesić je podsetio da je obnovljena fasada zgrade nekadašnje železničke stanice i uređen krov i dodao da će biti raspisan tender za rekonstrukciju same zgrade u kojoj će biti Muzej srpskog srednjeg veka. Vesić je rekao da je srednji vek verovatno jedan od najznačajnijih perioda u istoriji Srbije i dodao da se mi, nažalost, prema srednjem veku do skoro nismo odnosili kao prema periodu naše istorije koji je posebno značajan.

„Naša zemlja je u srednjem veku postala ugledna evropska zemlja. Mi danas, nažalost, nemamo, recimo, nijednog srednjovekovnog vladara na novčanicama, ne negujemo sećanje prema srednjem veku onako kako naši srednjovekovni vladari zaslužuju i zato sam posebno srećan što, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dobijamo spomenik Stefanu Nemanji“, dodao je Vesić.

(ComeToSerbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 11 =