DINOSAURUSI, RESAVSKA SVETA GORA, KUĆA SRPSKOG NACIONALNOG HEROJA: Sve ovo i mnogo više čeka vas u Svilajncu

Na samo 60 minuta vožnje od Beograda nepripremljene turiste čeka jedno od najvećih turističkih iznenađenja u Srbiji: Svilajnac.

Ukratko, ovaj gradić na obali reke Resave ima SVE. Mestašce od desetak hiljada ljudi posetiocima nudi toliko da je za jedan dan gotovo nemoguće obići sve što je interesantno.

Nemoguće, i to samo ako biste putovali, a da baš nigde ne stanete da odmorite ili jedete. Prilično nemoguć zadatak, pošto je ovaj kraj stvoren upravo za to: odmor i uživanje u hrani.

Manastiri Resavske Svete Gore

Resavska Sveta Gora je naziv za niz srednjovekovnih manastira koji su omiljena destinacija mnogih vernika tokom cele godine, i svedočanstvo o istorijskoj važnosti ovog kraja. Nalaze se na desnoj obali reke Velike Morave, u blizini mesta gde se manja Resava uliva u nju. Nekada je ovde bilo 12 manastira, ali nisu svi odoleli zubu vremena. Svaki manastir je posebno čudo za sebe, a možda i najvažniji je Miljkov manastir, rajsko mesto koje je dom monasima i monahinjama već skoro 6 vekova. U njemu se nalazilo prvo zvono koje je zazvonilu u slobodnoj Srbiji, posle oslobođenja od Turaka.

Manastir Zlatenac je sagrađen 1457. godine, za vreme vladavine srpskog despota Stefana Lazarevića, a rušen je nekoliko puta, za vreme seoba Srba, koji su posle saveza sa Austrijom bežali od osvete Turaka. Manastir Tomić potiče iz 14. veka, i verovatno je najlepši manastir od svih na „maloj Svetoj Gori“. Na 15 minuta hoda od Miljkovog manastira nalazi se manastir Dobraševo iz 17. veka. Rušen je više puta, a bio je u ruševinama sve do 2004. godine, kada je obnovljen. U selu Radošin nalazi se manastir Prečiste Bogorodice, koji verovatno potiče sa kraja 14. veka. Nekada je bio jedan od najvećih i najlepših manastira u ovom kraju, ali je za vreme turaka potpuno uništen. Obnovljen je tek 2002. godine, kada u njega dolaze monahinje. U selu Gložane nalazi se crkva polubrvnara sa početka 18. veka. Spaljivana je nekoliko puta za vreme turaka, a od velikog je istorijskog značaja, pošto je radak primerak hrama napravljenog od drveta i zemlje.

Centar Svilajnca

Kad se nauživate i nagledate lepota drevnih manastira, vožnjom od 15 minuta ste u u glavnoj ulici Svilajnca, gde vas čeka još jedan veličanstven hram: Crkva svetog Nikole, podignuta 1826. godine, u vreme oslobođenja Srbije od Turaka.

Svilajnac je mali grad: laganom šetnjom ga možete potpuno obići za sat-dva, i to bez mnogo žurbe. Usput ćete naići na mnogo odličnih restorana koji nude izvanrednu domaću hranu, parkova, mesta za odmor i zanimljivih prodavnica.

U samom centru se nalazi i Spomenik Mari Resavkinji, odnosno spomenik koji je namenjen stanovnicima Svilajnca koji su poginuli u Balkanskim ratovima i Velikom ratu, 1912-1918. godine. Na njemu su urezana imena ovih junaka, a iznad je skulptura devojke u srpskoj tradicionalnoj nošnji.

Nedaleko odatle nalazi se i spomenik najvećem heroju ovog kraja Srbije, i jednom od najvećih heroja Srbije – Stevanu Sinđeliću. Ovaj vojvoda srpske vojske je žrtvovao svoj život i živote svojih saboraca, radnije nego da se preda Turcima, u čuvenoj bici na Čegru. Spomenik predstavlja Sinđelića koji puca u barut, što je rekonstrukcija događaja u kojem je ovaj heroj ušao u istoriju i legendu Srbije.

Samo 10 kilometara od Svilajnca, u susednom selu Grabovac, nalazi se i kuća u kojoj je živeo Stevan Sinđelić, danas pretvorena u muzej posvećen ovom heroju.

Prirodnjački centar

Verovatno najveća turistička atrakcija Svilajnca je nešto dalje od centra, i nešto je čega se ne bi postideli ni Madrid, Pariz, London ili Berlin: u pitanju je Prirodnjački centar u Svilajncu, omiljena destinacija turista iz Srbije, ali sve više i iz inostranstva.

U ovom muzeju posvećenom prirodi nalazi se jedistvena kombinacija nauke, obrazovanja, zabave i turizma, sa 8 tematskih izložbi koje pokrivaju sve periode života na Zemlji, od daleke praistorije, preko doba dinosaurusa i ledenog doba, pa sve do izložbe savremenih životinja koje nastanjuju ove krajeve.

Najveća atrakcija Prirodnjačkog centra je sigurno veliki Dino park, u kojem deca, ali i odrasli, mogu da se suoče sa modelima dinosaurusa koji su napravljeni u prirodnoj veličini.

Reka Resava

Ako vam posle uzbuđenja u prirodnjačkom centru bude potrebno osveženje, pravo mesto je reka Resava, jedno od najlepših mesta u Srbiji. Očuvana u svom prirodnom stanju, gotovo nedirnuta rukom čoveka, ova reka je pravo mesto za šetnju, izlet, pecanje, ali i kupanje. Hladna i bistra voda prepuna je života, a okružena je večitim zelenilom, koje ovom ambijentu daje rajski izgled.

Ovaj tekst je deo projekta “Svilajnac, mali raj za turiste”, i sufinansirala ga je Opština Svilajnac.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 4 =