MAGIČNA PEĆINA NA ISTOKU SRBIJE: Hajduk Rajko je ovde sakrivao BLAGO KOJE JE OTIMAO OD TURAKA

Nekad u 17. veku, kako kaže legenda, čuveni i strašni hajduk Rajko je na putevima u homoljskim planinama čekao putnike, pljačkao ih, a zatim blago koje je tokom godina skupljao krio u dubokoj pećini čiju lokaciju je znao samo on.

Hajduka Rajka, koji je naterao suze na oči mnogim putnicima, uhvatili su i obesili, a blago je ostalo skriveno u ovoj pećini nadomak Majdanpeka, gradića na istoku Srbije.

Pećina je postala velika meta lovaca na zakopano blago, i tokom godina svi su tražili tragove ka velikom bogatstvu koje je Rajko sklonio na sigurno.

Prema jednom zapisu, nacrtana šaka sa 4 prsta je znak koji treba slediti do Rajkovog blaga, pošto je ovo zapisano na grobu izvesnog popa Martina, koji je bio Rajkov saradnik.

Hajduk Rajko je, inače, imao 4 prsta na jednoj ruci. Njegove žrtve su uglavnom bili turski trgovci, a zasedu je sa svojih 30 hajduka postavljao kod mesta Boljetin.

Blago nikada nije pronađeno, ali ni svi delovi ove duboke pećine nikada nisu istraženi…

Sa dužinom od 2.304 metra istraženih hodnika, Rajkova pećina je jedna od najdužih pećina u Srbiji. Kroz nju teče reka, a u njoj se nalazi sistem dvorana, kanala i hodnika.

Okićena je stalaktitima, stalagmitima i stubovima od belog kristalnog kalcita.

Početkom 2014. godine napravljena je kružna turistička staza dugačka 1.410 metara.

Do ove pećine, koja je 2,5 kilometra udaljena od gradića Majdanpeka, dolazi se asfaltnim putem pored reke Mali Pek i jezera Veliki zaton.

U pećini je temperatura uvek 8 stepeni Celzijusa, a vlažnost vazduha je uvek 100 odsto.

Kad ulazite u ovu pećinu, uvek nosite veoma toplu garderobu, čak i leti.

Od Beograda do Rajkove pećine udaljenost je 185 km.

 

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + 16 =