NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA „Mali Ostrog“, crkva ukopana u steni, prima posetioce iz svih krajeva


Po uzoru na najveću pravoslavnu svetinju manastir Ostrog Crnoj Gori, u Malom Zvorniku sagrađen je „mali Ostrog“.

Sveto mesto u koje dolaze vernici širom ovog regiona posvećeno je Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.
Crkva je ukopana u brdo u obliku krsta, dužine 33 i širine 33 metra koliko je i Bog bio na zemlji.

Nastanak i otkriće

Crkva Časnog krsta otkrivena je pre 14 godina, a iskelsana je u pećini najverovatnije u peridou između 1932. i 1934. godine, u vreme kada je građen tajni podzemni grad kralja Aleksandra Karađorđevića.

Osvetljena samo kandilima

Kada se uđe u crkvu, pored izvanrednog mira i mirisa, jedan produhovljen pečat daje joj i to što nema osvetljenja, već čak 120 kandila.

U avgustu ove godine, na crkvu je je nameštena kupola sa zvonom i krstom na vrhu. Postavljanje zvona na liticu, 33 metra iznad hrama, trajalo je oko 4 sata, a za taj posao bila je unajmljena specijalna dizalica, na čiji dolazak se čekalo više od mesec dana. Po završetku radova lokalno sveštenstvo, u prisustvu brojnih vernika, služilo je ispred crkve svetu liturgiju, nakon koje su, uz zahvalnost Gospodu na pomoći, jedni drugima čestitali na uspešno obavljenom poslu.


Osvećenje zvona, zvonika i Časnog krsta za crkvu u steni u Malom Zvorniku, u prisustvu velikog broja vernika, crkvenih velikodostojnika i gostiju, obavljeno je 21. jula, na dan Sv. Velikomučenika Prokopija, krsne slave opštine Mali Zvornik.

Tekst je deo projekta „Sedam čuda Malog Zvornika“ koji je sufinansirala Opština Mali Zvornik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva. 

 

(Come To Serbia)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + 17 =