KRUPANJ JE MALO MESTO SA VELIKOM KULTURNOM PONUDOM: Sve manifestacije u srcu Rađevine

Iako malo mesto, Krupanj je regionalni centar kulturnih dešavanja, kao i sedište mnogih tradicionalnih manifestacija, koje su atraktivne kako za meštane tako i za sve koje put navede u ove krajeve. 

Dolaskom na čelo opštine Ivana Isailovića, akademskog glumca, kulturni život u ovoj opštini i regionu doživeo je pravi preporod, i ovo mesto je postalo regionalni svetionik kulture. 

Ovo posebno važi za pozorište, koje je već duboko pustilo korenje u Krupnju, i omiljena je zabava starih i mladih, pa se ovde redovno mogu videti kvalitetne i zanimljive pozorišne predstave. Potpisan je i ugovor sa čuvenim Beogradskim dramskim pozorištem, pa Rađevci i njihovi gosti imaju prilike da gledaju najčuvenije predstave ovog svetski poznatog pozorišta.

Centar svih kulturnih dešavanja svakako je zgrada biblioteka „Politika“, koja je najvažnija kulturna ustanova u Krupnju i nosilac kulturnog života u regionu. 

Ona se nalazi u zgradi nekadašnjeg Doma kulture, koji je bio poklon novinske kuće „Politika“, u znak sećanja na braću Ribnikar, osnivače Politike, koji su smrtno ranjeni na Mačkovom kamenu, a sahranjeni u blizini Krupnja. 

Inače, Krupanj i okolina su domaćini mnogih značajnih manifestacija. Ovo su najvažnije: 

Lazareva subota – uvek se održava u aprilu, na datum kad pada ovaj crkveni praznik. Videćete takmičenje folklornih grupa, takmičenje recitatora, pravljenje venčića od vrbovine i defile svih učesnika gradskim ulicama.

Krkušijada – 27. juna – takmičenje u pecanju krkuše i rečne pastrmke. Pored ovoga, kulinari se takmiče u kuvanju pasulja i riblje čorbe.

Dani međaša – početkom jula – na planini Jagodnji se organizuje specijalizovana izložba pasa goniča, takmičenje u narodnom višeboju, kosidbi, pripremanju posnog pasulja i nadigravanju za dukat.

Petrovdanski sabor, nadigravanje za dukat – 12. jul – u prostoru crkvenog parka Dobri Potok održava se nadigravanje za dukat, izložba domaće radinosti, starih zanata, meda…

Dani krompira – 9-10 oktobar – proizvođači krompira iz regiona i Srbije izlažu svoje proizvode, a u okviru manifestacije predviđena su i predavanja na temu krompira izbor za najteži krompir i najlepše jelo od krompira. 

Dani gljiva – 16-17. oktobar – organizovano sakupljanje gljiva po Rađevini prvog dana, a zatim izložba gljiva i edukacija za nove gljivare, te pripremanje jela od gljiva drugog dana. 

Tekst je deo projekta „Sedam krupanjskih čuda“ koji je sufinansirala Opština Krupanj. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − twelve =