PRIRODNO BLAGO MALOG ZVORNIKA: Plaže ZVORNIČKOG JEZERA omiljene su i kupačima i pecarošima

Jedan od glavnih simbola Malog Zvornika je vodeno bogatstvo koje ovo mesto poseduje: reka Drina i jezero.

Drina već decenijama nosi epitet najlepše i načistije reke na Balkanu.

Zvorničko jezero je najstarija akumulacija na Drini i čini prirodnu granicu Srbije i Republike Srpske. Lži na 140 metara nadmorske visine. Nastalo je izgradnjom brane na Drini, zbog izgradnje hidroelektrane.

Jezero je dugačko 25 km, a najveća širina je 7.5 kilometara, dok je njegova maksimalna dubina 39 metara.

Lokalno more

Ove dve vodene celine pružaju izvanredne mogućnosti za razvoj sportova na vodi i ribolovnog turizma. Na jezeru je razvijen kajakaški sport, a duž jezera su napravljene plaže koje su tokom leta idealno mesto za kupače koji žele da se osveže od vreline.

Blago za ribolovce

Tako ovde dolaze odrasli, parovi, porodice sa decom, mladi… Tokom leta gotovo svi malozvorničani nađu vremena za predah na ovom „lokalnom moru“. Zabavu na jezeru upotpunjuju restorani duž obale, sojenice koje mogu da se iznajme i tradicionalne manifestacije. Jedna od najpoznatijih je „Somovijada“ – lov na drinskog soma. Kada smo kod riba i ribolova, Mali Zvornik je na vrhu atraktivnih lokacija za ribolovce. Zašto? Zato što je to mesto koje ima Drinu u kojoj se nalaze gotovo sve vrste slatkovodnih riba.

U njoj pecaroše može da obraduje ribe: deverika, plotica, šaran, štuka som, pastrmka. Nije ni čudo što je Mali Zvornik omiljen za ribolovce širom Srbije i inostranstva. Ovde strastveni pecaroši dolaze da okušaju sreću i umeće, a najčešće se vrate sa dobrim ulovom.

Duž Drine i jezera, pored plaža i brojnih restorana, nalaze se i sojenice, potpuno opremljene za turiste i sa vrlo pristupačnim cenama.

Tekst je deo projekta „Sedam čuda Malog Zvornika“ koji je sufinansirala Opština Mali Zvornik. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva. 

(Come To Serbia)


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =