MAGIČNA KULA SRPSKOG SALVADORA DALIJA: Čak je i Kirk Daglas posetio čuvenu RADOVAN KULU!

Smatra se da je Milić od Mačve, rođen kao Milić Stanković, jedan od najznačajnijih srpskih slikara XX veka. A sigurno je najpoznatiji sin Belotića, sela u opštini Bogatić u zapadnoj Srbiji.

Iza njega su ostala mnoge velike slike, inspirisane umetnicima kao što su Hijeronimus Boš, Piter Brojgel i Salvador Dali, ali i jedinstvena građevina – Radovan kula, u rodnom Belotiću, nazvana po slikarevom ocu Radovanu.

– Ideja o kuli je stara, potiče još iz mojih dečjih sanjarenja o Vertikali, a da je podignem baš na Gumnu, kod Radivojevog Bresta potekla je 1962. kada sam sa Dragišom Penjinom šetao jedno zimsko popodne mačvanskim poljima, kad smo stigli do tog mesta, zabodoh svoj mitski štap i rekoh „evo, ovde mi se čini da kula treba da stoji“ – pričao je posle umetnik o kuli.

Milić je kasnije objasnio princip izgradnje svoje kule: uspravljene su poput ljudi, u najnižim delovima imaju trpezariju – simbol želuca, zatim iznad biblioteku i atelje – simbole čovekovog srca i emocija, a na vrhu zvezdarnicu – simbol čovekovih saznajnih mogućnosti, odnosno njegove glave.

Izgradnja kule započeta je 1968. godine, a posetili su je mnogi značajni umetnici tog vremena, uključujući možda i najvećeg glumca u istoriji Holivuda Kirka Daglasa.

Kulu je Milić, čija inspiracija i česti motivi na slikama bili balvani, užarene lopte i sante leda, sagradio zahvaljujući i svom velikom znanju iz arhitekture, koju je studirao, ali i bogato primenjivao u svom slikarskom radu.

Mačva, deo Srbije u čijem centru su upravo Bogatić i Belotić, u kojem se nalazi kula, bila je „sveto mesto“ za njega, i on je svojim slikama dao ulogu da svedoče o svetosti ovog mesta i da učine da se ono „nikad ne zaboravi“.

Pored glavne građevine nalazi se „alajaonica“, u koju, po umetnikovoj zamisli, svako može da se popne i „laje“, odnosno psuje, kroz otvore usmerene na sve četiri strane sveta. Kroz njih čovek može na Istok, Zapad, Sever ili Jug izgovarati dobre ili loše misli, kako mu se prohte.

Ovaj tekst je deo projekta „Sedam čuda Bogatića“ koji je sufinansirala opština Bogatić.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × five =