DESET VELIČANSTVENIH: Manifestacije u opštini Bogatić imaju NEŠTO ZA SVAKOGA!

Lepota jedne države, regiona ili predela nije definisana samo šumama, planinama, rekama, jezerima… Iako je ravnica Mačva u Zapadnoj Srbiji, u kojoj se nalazi i Opština Bogatić, jedan od najlepših delova Srbije, sa puno razloga za turističku posetu, njenu pravu lepotu čine ljudi koji ovde žive, gostoprimljivi i uslužni.

Ovaj region, poznat po svojoj slobodoumnosti i ratničkoj prošlosti, ponosan je i na svoje manifestacije, koje imaju duboke korene u istoriji, i koje meštani sa posebnim zadovoljstvom svake godine održavaju i poštuju.

Hajdučko veče

Najpoznatiji junak ovog kraja je Hajduk Stanko, a Mačvani su ponosni na svoju hajdučku, slobodarsku, buntovničku prošlost. Ovaj hajduk je opisan u romanu „Hajduk Stanko“ velikog srpskog pisca Janka Veselinovića, a u njegovu čast 1966. godine pokrenuta je manifestacija „Hajdučko veče“, koja slavi slobodu i junake ovog kraja.

Početkom avgusta u okviru ove svečanosti bira se hajdučki vođa (harambaša), održava se tradicionalna „Mačvanska svadba“, Hajdučka regata, takmiče se lovci i ribolovci, održava se Likovna kolonija, bira se najlepši fijaker…

Mačvanska svadba

Možda i najlepša od svih manifestacija je Mačvanska svadba, gde se stari običaj oživljava do najsitnijih detalja. Prvo se svatovi okupljaju kod kuće mladića koji se ženi, zatim se formira kolona i ide se po devojku, a zatim se obavlja venčanje i mladenci se vraćaju u kuću mladića. U koloni su fijakeri, koji su bogato okićeni. Kuća devojke je u Etno parku u Sovljaku, a tu nastupa predstava u punoj veličanstvenosti: puca se iz pušaka, izvodi se i „prodaje“ devojka, i igra se tradicionalna igra. Povorka na kraju ide pored reke Drine, do kuće mladoženje.

Mačvanski harambaša

Poseban događaj za Mačvu je izbor Mačvanskog Harambaše. Pošto su hajduci, junaci koji su se odmetnuli u šumu i borili protiv Turaka, snažan deo lokalne tradicije, mnogi mladi momci iz regiona svake godine se prijavljuju da pokušaju da postanu najbolji u Mačvi. Harambaša je bio vođa hajduka, a najveštiji na ovom takmičenju sledećih godinu dana će ponosno nositi naziv – Mačvanski harambaša. Momci se takmiče u bacanju kamena u daljinu, nadvlačenju klipka, skoku u dalj, preskakanju panja, borbi na brvnu i penjanju uz drvo.

Hajdučka regata

Ovaj festival plovila na reci Drini prvi put je održan 2011. godine, a od tada mu popularnost raste, svake godine. Desetine čamaca sa veselim ljudima spušta se od sela Prnjavor, do mesta Badovinci, a posle šest časova vožnje i uživanja u lepoti reke Drine, pristaje se u mestu Crna Bara, gde se Drina uliva u reku Savu.

Mačvanske lile

Običaj specifičan za ovaj kraj je „Lilenje“, ili „Mačvanske lile“. Lilenje se organizuje od kraja osamdesetih godina, a sastoji se u paljenju vatre i „lila“ koje su napravljene od slame ili gume.

Ivanjdanski dani

U Badovincima na reci Drini organizuju se Ivanjdanski dani, manifestacija koja prvenstveno služi da se okupe i zabave deca. U njenom okviru održavaju se takmičenje u pecanju, dečja likovan kolonija, a najmlađi se uče koliki je značaj očuvanja prirode, pogotovo reka koje su uvek bile osnov života. Održavaju se i takmičenja u kuvanju, kao i u bacanju kamena, skoku u dalj, nadvlačenju klipka i konopca.

Metkovačka vesela mašina

Ovo je jedna od novijih manifestacija u opštini Bogatić, a u centru pažnje Metkovačke vesele mašine je jedno veselo piće – rakija. U centru svega je velika izložba, odnosno takmičenje u pečenju, ali i degustiranju kvalitetne lokalne rakije. Osim toga, tu su i masjtori starih zanata, kao što su kovači i stolari, koji rado demonstriraju svoje umeće. Mladi kuvari iz lokalne škole svake godine spremaju hranu za posetioce, a sve to na platnu pokušavaju da zabeleže slikari.

Dani Janka Veselinovića

Književnik koji je proslavio Mačvu je Janko Veselinović, a svake godine u Bogatiću i Glogovcu održava se manifestacija posvećena sećanju na ovog velikog pisca. Roman „Hajduk Stanko“ Janka je jedno od najpoznatijih dela srpske knjiženosti, a manifestaciji, koja traje dva dana, svake godine prisustvuju, pored brojnih posetilaca iz regiona i cele Srbije, i pisci iz cele Srbije.

Boj na Dublju

Jedna od najvećih bitki srpske vojske u ustanku protiv Turske odigrala se u selu Dublje 1815. godine. Mačvani rado i organizovano obeležavaju ovu bitku, u porti crkve Hristovog vaznesenja u Dublju. Pored prigodnog kulturnog programa, slikara, vajara i foklornih grupa, održava se i takmičenje za titulu Vojvode Dubljanskog.

Slikarska kolonija

Već više od 20 godine Slikarska kolonija se organizuje u Etno parku u Sovljaku, a običaj je da svaki umetnik koji ovde stvara, u gotovo idealnim uslovima za svakog umetnika, organizatorima na kraju prelepog druženja pokloni po jednu svoju sliku.

Ovaj tekst je deo projekta “Sedam čuda Bogatića” koji je sufinansirala opština Bogatić.

Foto: Wikipedia/Vanilica

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 1 =