AVANTURIZAM, DUBOKI ODMOR, SAVRŠENO MESTO ZA DECU: Sve na jednom mestu, u raju koji se zove SUNČANA REKA

Možete li da zamislite da postoji mesto gde nikome, ali baš nikome neće biti dosadno ili naporno, mesto koje ispunjava svačije potrebe? Iskreno, zvuči kao početak pretenciozne reklame, ali ovo je istina, i to istina koja se nalazi na samo 150 kilometara od Beograda, glavnog grada Srbije.

Nije nikakvo preterivanje, jer Etno selo Sunčana reka je mesto jedinstveno u ovom delu sveta. Na 7 hektara, baš na obali prelepe reke Drine, smestio se ovaj turistički raj, namenjen svima koji žele da se izmeste iz često sive svakodnevnice i premeste u, bukvalno rečeno, raj na zemlji.

Ovo etno selo je idealno za celu porodicu, što je prava retkost, jer ovde će čovek naći bukvalno sve – od avanturističkih sadržaja za ljubitelje adrenalina, preko savršenog, savršenog mira za one kojima je gužve i buke preko glave, zatim igrališta na kojima čovek može da ostavi decu i zatekne ih za nekoliko sati, zadovoljno umorne i savršeno raspoložene, pa do životinja s kojima možete da podelite predivne momente koje ćete provesti na ovom mestu.

Sunčana reka se nalazi na obali Drine, između Loznice i Malog Zvornika, a ispod planine Gučevo, na samoj granici Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ono što izdvaja ovo etno selo od svih ostalih u Srbiji i regionu je sjajna ponuda avanturističkog turizma, za šta su domaćini i nagrađivani.

Svi ljubitelji adrenalinske vožnje u Sunčanoj reci mogu da uživaju u vožnji ATV (all terrain vehicle) i SSV (side by side vehicle) vozila, i to i u nekoliko off-road avantura: uz samu obalu reke Drine, pa zatim po selima na zapadnoj strani planine Gučevo i starom rimskom putu, do rudnika Brasina, po šumskim putievima, do planinske kuće na 850 metara visine, Bukovog potoka… Takođe, moguće je iznajmiti „kvadove“ za decu, na kojima oni mogu učiti da upravljaju ovim vozilima.

Za ljubitelje, ili one koji hoće da probaju ili nauče nešto novo, tu je i teren za streličarstvo, uz mogućnost gađanja na raznim daljinama.

Pravi izazov za sve koji hoće da zaista postanu jedno sa prirodom je paket jahanja na konjima, prelazak 30 kilometara duge staze kroz najlepše predele pored drine do vrha planine Gučeva, noćenje u planinarskom domu, a zatim povratak u Sunčanu reku istim putem, sve ovo uz idealne uslove noćenja, pune pansione i muzički program, te potpuno opremljene i obučene za ovaj teren konje.

Prava atrakcija u Sunčanoj reci je veštačka stena, koja se nalazi tik uz Drinu, na prelepoj plaži. Na njoj i deca i odrasli mogu da testiraju svoju snagu i koordinaciju, sve uz budno oko instruktora i sigurnosnu opremu.

Svakog dana se mogu iznajmiti brodići, splavovi i čamci, za plovidbu po Zvorničkom jezeru – za proslave, ručkove ili romantična krstarenja, za spust niz Drinu, romantičnu večeru na čamcu ili ostrvu, ili celodnevno krstarenje Drinom.

Ljubitelji prirode i orijentiringa mogu uživati u ovoj rekreaciji gde uz pomoć mape i kompasa pokušavaju da se što pre nađu pored tačke koja im je zadata na mapi. Potoci, usponi, proplanci i guste šume učiniće da se osetite kao u pravoj filmskoj avanturi, gde ćete se takmičiti sa drugima u snalaženju u divljoj prirodi.

Veoma bogata ponuda pešačkih tura je nešto što je zaštitni znak ovog etno sela: od jednodnevnih pa sve do šestodnevnih aranžmana, zajedničko za sve ove ponude je avantura, divna priroda, uzbuđenje, kvalitetna hrana i smeštaj.

Za nešto manje od 100 evra svako može da uživa u sjajnoj paraglajding avanturi, u okviru koje ga čeka neverovatan let od vrha planine Gučevo do Sunčane reke, koja se nalazi uz reku Drinu.

Smeštaj u etno selu Sunčana reka je u kućama za smeštaj gostiju, zidanim od cigle i drveta, a u nekoliko restorana i kafana služe se sjajna hrana i piće, uz stalni osmeh ljubaznog osoblja.

Kupanje je na „Šotrinoj plaži“ (ovde je mnoge kadrove snimio Zdravko Šotra, jedan od najpoznatijih reditelja u Srbiji), a svi vernici mogu da se pomole u Hramu Sretenja Gospodnjeg, koji je 2013. godine osvetio episkop Srpske pravoslavne crkve Lavrentije.

Svi ljubitelji sporta mogu uživati na terenima za mali fudbal, veliki fudbal, odbojku na pesku, tenis, badminton, košarku, mogu trčati na stazi za džoging od 5 km, vežbati na vežbalištu u prirodi, a za decu je spreman posebno prilagođen zabavni park, gde će se dobro zabavljati i izmoriti.

Ovaj tekst je deo projekta “Sedam lozničkih čuda” i sufinansirao ga je Grad Loznica.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =