MUZEJI U DOBROM POTOKU: Jedinstveni uvid u istoriju Srbije

Na samo 140 kilometara od Beograda, u blizini gradića Krupnja u Zapadnoj Srbiji, nalazi se jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija u državi: Crkveni park Dobri Potok, kompleks parkova, muzeja, crkvenih zgrada i kućica za odmor.

Pored crkve Uspenja presvete Bogorodice, koja dominira ovim kompleksom, najzanimljiviji deo ovog izuzetnog kompleksa čine muzeji koji se u njemu nalaze.

O njima, kao i u svemu u parku, brine naš domaćin, protojerej stavrofor Aleksandar Đurđev, koji već tri decenije ulaže svoje veliko znanje i trud da ovaj kompleks bude ponos Krupnja i Rađevine.

Muzej enterijera

Postavka koju smo ovde zatekli brižno je aranžirana, i možemo zamisliti naše stare kako ovde pričaju, ručavaju, mole se i snevaju snove o budućnosti…

Svaka od soba ovde predstavlja jedan deo istorije ovog kraja, zamrznut u vremenu, i možete videti autentične predmete iz nekoliko istorijskih epoha u ovom kraju. Možete videti gradske enterijere iz 19. i 20. veka, kao i predmete kojih se možda sećaju nečije bake i deke…

Muzej Svetosavske dece

Prva misao koja nam prolazi kroz glavu dok gledamo autentične uslove u kojima su deca nekad odrastala, učila i igrala se – je nevinost. Koliko samo ovo sve odiše nečim lepim, iskrenim, nečim što se danas, nažalost, izgubilo. 

U ovom muzeju je izloženo i dosta igračaka iz starijih vremena, a posebno je interesantna replika učionice u kojoj su učila deca početkom 20. veka.

Muzej lova

Narod Krupnja i Rađevine uvek je bio okrenut lovu. Generacije i generacije Rađevaca su čekale svoje očeve, da im se vrate sa ukusnim srnećim ili svinjskim mesom…

U ovom muzeju nalaze se preparirane sve životinje karakteristične za ovaj kraj Srbije. Tu su vuk, jelen, divlja svinja, razne ptice, lisice…

Muzej pčelarstva

Naši preci, stari Sloveni, bili su poznati po tome da su se od davnina bavili pčelarstvom. Ipak, veliki uspeh ovog zanata počinje sa prelaskom Slovena u Hrišćanstvo…

Ima li boljeg mesta da upoznate istoriju pčelarstva i vidite autentično oruđe koje su Srbi koristili, od muzeja koji se nalazi u crkvenom parku?

Muzej starih zanata

Zanati su bili osnova opstanka naroda na ovim prostorima. Vekovno iskustvo u pravljenju korisnih i neophodnih predmeta dovelo je do velikog majstorstva, čiji plodovi su sačuvani u ovom muzeju u Dobrom Potoku. 

U ovom muzeju su predstavljena oruđa koje su koristili stari majstori, ali i njihovi proizvodi, bez kojih u vekovima iza nas ne bi bilo života u ovom kraju Srbije.

Tu su oruđa i predmeti koje su izradili kudeljari, tkači, kazandžije, kovači, grnčari, opančari, stolari, pintori.

Ovaj tekst je deo projekta “Dobri potok – Ponos Krupnja” i sufinansirala ga je opština Krupanj.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + eight =