POSETITE UVAC: DAR PRIRODE I MELEM ZA OČI

U svakom delu Srbije možemo pronaći mesto skrivene i netaknute prirode. Jedan od onih koji se ubraja u „sedam srpskih čuda“ je Specijalni  rezervat prirode Uvac i nesvakidašnji kanjon koji ova reka formira na svom toku.

 

ČINJENICE: 

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ je prirodno dobro I kategorije i nalazi se u jugozapadnoj Srbij. Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik i nalazi se na površini od 7.543 hektara. Oko dve trećine rezervata se nalazi na teritoriji opštine Nova Varoš, dok se jedna trećina nalazi na teritoriji opštine Sjenica. Svojim tokom, reka Uvac, usekla je krečnjačke stene i formirale sužene klisurasto – kanjonske doline sa visokim, strmim liticama.

ŠTA SE NUDI POSETIOCIMA: 
Posetiocima koji su zainteresovani da istraže Uvac na raspolaganju je veliki broj aktivnosti. Ukoliko se opredelite za vožnju brodićem po meandrima očekuju vas uzbudljivi obilasci nekoliko pećina čiji se ulazi nalaze u stenama iznad same reke.

LEDENA PEĆINA je najpoznatija od svih, sastoji se od sistema koji čini 12 dvorana, a procene geologa su da je starosti oko 250 miliona godina. Zatim, tu su Tubića pećine i Ušačka pećina koje podjednako oduševljavaju sve zaljubljenike u prirodu.

KAKO DOĆI:

Na vožnju brodićem možete krenuti iz kampa Markova ravan, na obroncima Sjeničkog jezera, koji je 8 kilometara udaljen od Sjenice ili iz kampa u selu Božetići, koji se nalazi sa druge strane jezera, tačnije nizvodno od kampa Markova ravan.

Ukoliko se odlučite za prvu varijantu morate otići do Sjenice, u centru grada pratiti putokaz ka Ivanjici i posle 6 km vožnje, na levu stranu se odvaja makadamski put ka kampu. Ukoliko vam više odgovara vožnja brodićem koji polazi sa druge strane jezera, dakle nizvodno od meandara, do kampa u selu Božetići najlakše je doći iz pravca Nove Varoši, gde se na svega 2 kilometra od centra grada, kada krenete u pravcu Zlatibora, nalazi skretanje za selo Akmačići i selo Božetići, gde se nalazi kamp.

SPECIFIČNOSTI:

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ predstavlja stanište 130 vrsta ptica. Najznačajniji je beloglavi sup (Gyps fulvus) – jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije. .
Beloglavi sup je vrsta orla lešinara ogromnih razmera, raspon krila mu je i do 3 metra što ga čini moćnim letačem čiji let su istraživali i naučnici – aeronautičari i primenjivali pri konstrukciji letelica. Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini “prirodnu reciklažu“Vredno je i značajno istaći činjenicu da su se na područje rezervata u prethodnih nekoliko godine vratile još dve vrste orlova lešinara koje su nekada nastanjivale ovo područje. Reč je o crnom lešinaru (“sup starešina“ – Aegypius monachus) i beloj kanji (Neophron percnopterus). SRP „Uvac“ je postao jedan od najznačajnijih i najreprezentativnijih staništa lešinara u Evropi.

BROJ

Prosečna dubina dolina je između 200 i 300 metara, a maksimalna ide i do 350 metara . Ono što dodatno doprinosi lepoti ove reke su meandri

Raznolikost netaknutih staništa, prisustvo endemičnih, reliktnih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, od posebnog su značaja za očuvanje biodiverziteta i geodiverziteta, a samim tim razvoj i promociju turistučkih potencijala rezervata, ali i zlatarskog kraja u celini.

Ukoliko razmisljate da istrazujete lepote Srbije, svakako vam predlažemo da posetite ovaj predivni rezervat prirode i dodatno spoznate sve lepo što naša zemlja može da vam pruži.

(Come to Serbia, Nikola Slamnig )

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 18 =