VALJEVSKA ŠNICLA – ZAŠTITNI ZNAK TRADICIONALNE KUHINJE REGIONA i IZAZOV ZA GURMANE

Na nekih 90 kilometara jugozapadno od Beograda, ugodnom vožnjom kroz prirodne lepote Zapadne Srbije, stiže se u grad Valjevo. Jedan od najlepših gradova Srbije spreman je da vam otkrije sve svoje lepote nenametljivo i polako.

Grad se prvi put pominje u XIV veku i od tada ima burnu istoriju. Okružen je obroncima nekoliko planina čiji vrhovi prelaze i preko 1000 metara, a sam grad je u kotlini, grleći sa obe strane reku Kolubaru.

Turistička ponuda je dosta raznovrsna i Valjevo ima za svakoga po nešto. Manastire koji su tik uz obog grada, više puta nagrađivan kao najbolji muzej Srbije – „Narodni muzej Valjevo“, velike gradske parkove, kulu „Nenadovića“, u blizini grada N.I.S. „Petnica“, glavnu trgovačku ulicu „Knez Miloševu“, ali i jedno od najvećih turističkih blaga Valjeva i čitave Srbije – Tešnjar.

Ulica Tešnjar je jedna od retkih orijentalnih sredina Srbije, i posle Skadarlije u Beogradu, spada u najlepše tipove orijentalnih sredina u našoj zemlji. Većina, od preko stotinu kuća nastala je u XIX veku. Tešnjar se sastoji od glavne ulice i nekoliko sporednih.

Prostire se sa leve strane Kolubare, „stešnjen“ između reke i brda sa desne strane, i zbog toga je, smatra se i dobio takvo ime.

Vaš boravak u Tešnjaru, nezavisno od godina i zahteva, mnoštvo zanatskih i trgovačkih radnji, ali u poslednje vreme veliki broj kafića, gostiona i restorana, učiniće veoma posebnim i prijatnim.

A u samom Tešnjaru, negde na sredini, svu pažnju na sebe, svojom lepotom, otmenošću i gostoprimljivošću, prisvaja restoranski biser Valjeva, restoran „Jefimija“.v

Menadžer restorana „Jefimija“ Vladimir Đurđević za portal Come to Serbia kaže da  to nije mesto koje možemo svugde da sretnemo.

– Kada se umorite od razgledanja grada, ako ste u prolazu kroz Valjevo, nekim poslom možda ovde možete predahnuti. Nemali je broj onih koji kada dođu u Valjevo, ovo im bude polazna tačka. Restoran je u vlasništvu porodice Petrović, koja je dugogodišnjim radom u inostranstvu sve svoje znanje i iskustvo pretočila u ovaj restoran. Restoran nosi ime po prvoj srpskoj pesnikinji, monahinji Jefimiji. Restoran je otvoren svakog dana u nedelji, već skoro dve decenija, a zgrada u kojoj se nalazi izgrađena je dosta pre – kaže Đurđević.

Restoran je smešten na najlepšem mestu u gradu,  a velika bašta pruža pogled na beli mermerni most, (mesto seče Srpskih knezova), i na sam kej Kolubare, preko puta koje se nalazi velika letnja pozornica, a iznad nje pogled je
usmeren na trg Živojina Mišića, trg Desanke Maksimović, I glavnu „šetačku“ zonu „Knez Mihailovu“ ulicu.

Glavni ulaz u restoran je iz glavne ulice Tešnjara, stoga zaključujete da sam položaj lokala i njegova arhitektura je prvo u što ćete se zaljubiti. 

Naš domaćin Vladimir kaže da velika knjiga utisaka svedoči da je ostavljeno mnogo srdačnih poruka, na raznim jezicima sveta. 

– To je potvrda velikog broja zadovoljnijh posetilaca i gurmana. Ovaj restoran ugostio je i veliki broj poznatih ličnosti iz javnog, umetničkog, političkog vrha Srbije. Osoblje je veoma ljubazno, gostoprimljivo, nenametljivo i spremno da izađe u susret svim gurmanskim željama. Restoranski bar poseduje veliki broj raznih domaćih i stranih vrsta pića, vina, piva ali i domaće rakije, koje morate da probate! Sam restoranski jelovnik je jedno ozbiljno štivo jer se u njemu nalaze stotine različitih jela, koje se svakoga dana sveže poslužuju gostima. Kod nas možete jesti specijalitete drugih nacija i kultura, ali i domaće specijalite sa roštilja i iz lonca – kaže Vladimir.

Posebno se, kao glavni specijalitet kuće izdvaja „Valjevska šnicla“.

– To  je svinjska šnicla pečena na roštilju preko koje se renda kačkavalj i šunka i sve se preliva omletom od jaja i „Jefimija“ prelivom – koji kao glavni sastojak sadrži goveđu supu. Pored ovog domaćeg specijaliteta, možete probati veliki izbor drugih gurmanskih ukusa iz ovoga kraja, kao što su valjevski duvan čvarci, domaći sir i kajmak sa obronaka planine Divčibare, tople gibanice i projare koje se prave po starim recepturama, razne goveđe i svinjske pršute – priča naš sagovornik služeći specijalitete.

Restoran je kapaciteta do 150 sedećih mesta, a tokom leta otvorena je i prelepa bašta koja je kapaciteta do 100 mesta, čime ovaj restoran može da odgovori svim vašim zahtevima.

 – Ugođaj je zaista poseban, a cene su za svačiji džep! Da napomenem da se ovde mogu organizovati mala slavlja, prolazni ručkovi, književne večeri, promocije… Stoga, u ime osoblja restorana pozivam vas da nas posetite i uverite se i sami u gostoprimljivost ovog mesta, da napunite srce, ali i stomak, i da se svakoga puta iznova vratite ovom restoranskom biseru Valjeva – govore Đurđević i domaćini Petrovići posle preuksnog ručka i sjajnog gostoprimstva u koje smo se lično uverili.

Tekst je deo projekta „Sedam valjevskih čuda“ koji je sufinansirao Grad Valjevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva. 

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 5 =