TERMALNI RAJ U MAČVI: Banja JOKIN GRAB kod Bogatića je skriveni dragulj Srbije!

Retka su mesta, ne samo u Srbiji, nego i u svetu, gde možete naići na netaknutu, očuvanu prirodnu lepotu, a odmah pored nje i ljubazne ljude koji će vam pomoći da potpuno uživate u njoj.

Jedno od takvih mesta je i banja Jokin Grab, koja se nalazi na nekoliko kilometara od srpskog mesta Bogatića, inače poznatog po obilju geotermalnih izvora.

Ova banja radi tokom sva četiri godišnja doba, i posetioci iz Bogatića, ali i iz cele Srbije, redovno dolaze ovde da provedu sate i sate u lekovitoj termomineralnoj vodi koja, kako tvrde stručnjaci, pomaže u lečenju išijasa, lumbaga, spondiloze, raznih kožnih bolesti, astme, a poznato je i da koriguje povišeni krvi pritisak.

Mnogi ovde dolaze i zimi, kad se temperature spuštaju i dobro ispod nule. Kažu da je tada ugođaj i najlepši, budući da je temperatura vode na izvorištu 78 stepeni celzijusa, a u kanalu niža, u zavisnosti od toga gde se nalazite. Obično je oko temperature ljudskog tela (nešto iznad 35 stepeni), što pruža idealan ugođaj. Ova voda je inače bogata mineralima, solima i sumpordioksidom.

Vredni domaćini su za one koji ovde dolaze zimi obezbedili i toplu prostoriju u kojoj se uvek mogu poslužiti hranom i pićem.

Stručnjaci sa rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu ovaj izvor svrstavaju među najperspektivnije izvore ove vrste u celoj Evropi.

Gosti koji posete banju moći će za cenu koja je jedva nešto više od jednog evra da koriste klupe, stolove i skloništa koje su domaćini obezbedili, a osmesi na licima svih koje smo zatekli u ovoj banji odmah su nam sve rekli o njihovom ugođaju.

Zanimljivo, među kupačima je mnogo bilo i najmlađih, koji ovde dolaze od malih nogu, kako bi „napunili“ telo zdravljem iz geotermalnog izvora.

Banja je dobila ime po baki vlasnika, Joki, odnosno po njenom grabu. Nema više ni baka Joke, ali ni graba, koji je nekad bio prepoznatljivo drvo u celoj Mačvi, ali ostalo je ime…

Preporučeno vreme za kupanje u toploj vodi je oko 20 minuta, ali gotovo niko ne poštuje ovo, pošto je svima isuviše ugodno unutra. A kad izađu, nikome nije hladno, pogotovo kad popiju kafu ili rakiju, razmišljajući o tome kako će uskoro ponovo da „zarone“ u toplinu geotermalne vode.

Ovaj tekst je deo projekta “Sedam čuda Bogatića” koji je sufinansirala opština Bogatić.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 15 =