MANASTIR KAONA: Utočište vernicima, atrakcija turistima i najveći ponos opštine Vladimirci (VIDEO)

Najveći ponos opštine Vladimirci svakako je manastir Kaona. Nalazi se na oko 90 kilometara od Beograda ili sat i po vožnje kolima.

U srcu Mačve…

Manastirsko zdanje, crkve, jezero, pomoćne zgrade, objekti za turiste, savršeno održavana trava i sve tako idealno uklopljeno u nedirnuti prirodni ambijent prelepog Zapada Srbije čini manastirski kompleks mestom koje osvaja na prvi pogled.

Prema narodnom predanju, manastir je pred Kosovski boj, krajem 14. veka, podigla Ikonija, sestra legendarnog Miloša Obilića. Ona i druga Miloševa sestra, Vida, pratile su brata u bitku, a kad su došli do ovog mesta, poznatog i kao Ravne livade, Miloš je ožedneo. Ikonija je pohitala do obližnjeg izvora da donese bratu vode. 

Ikonija je donela Milošu vrč sa vodom, i kazala: „O, brate, što dobra konja videh, još da je dobro sedlo prema njemu“. Mislila je na ovo divno mesto, koje je savršena lokacija za manastir. Miloš tada odgovori sestri: „Napravi sedlo, Ikonija“, misleći na manastir. Obećao je da će joj pomoći u izgradnji kad se vrati s Kosova, ali odande se, kao što znamo, nije vratio. 

Ovako kazuje legenda, a prema istoričarima, manastir Kaona sagradio je neko od Nemanjića, dok je prva crkva na ovom mestu sagrađena u 11. veku, i pre Obilića i pre Nemanjića.

Kaona je izdržala skoro 6 vekova ropstva pod Turcima gotovo netaknuta, a za vreme Prvog srpskog ustanka bratstvo manastira se uključuje u borbu za oslobođenje. Manastir je pretvoren u bolnicu, a monasi su i sami učestvovali u borbama. U glavnoj crkvi je čak čuvano i oružje iz kojeg se pucalo na Turke.
Tokom Prvog svetskog rata manastir je teško oštećen, a ukradena su mu i zvona. Ostao je u ruševinama i tokom Drugog svetskog rata, a komunistička vlast je u posleratnom periodu omogućila da se detaljno obnovi i dobije današnji izgled. 


Glavno zdanje u manastiru Kaona, Crkva Svetog Arhangela Mihaila, sagrađena je na temeljima stare crkve, i pripada vizantijskom stilu. U dvorištu, tik pored nje, nalazi se njena maketa. 

Kaona je u verujućem narodu čuvena po relikviji koja se čuva u njoj – deliću čudotvornih mošti Svete Petke, jedne od najpoštovanijih svetica kod Srba. 
U manastiru postoji bazen u obliku krsta, u kojem se i sada obavlja krštenje po ranohrišćanskom običaju, potapanjem u vodu osobe koja se krsti. Voda ima temperaturu od konstantnih 11 stepeni, i smatraju je lekovitom. 

Rajsku lepotu manastira dugujemo vrednim monasima iz manastirskog bratstva, koji su lokalne potoke usmerili i napravili jezero, te su ga naselili ribom. 

Blagoslovom vladike Lavrentija, Kaona je 2000. godine bila domaćin svečanosti kojom je obeleženo 2000 godina od rođenja Isusa Hrista. Za tu priliku iguman Milutin, tadašnji starešina manastira, dao je ideju da se iznad manastirskog jezera sagradi kapela, po uzoru na Vitlejemsku pećinu Hristovog rođenja. Na zidu replike ove Pećine Hristovog rođenja urađena je izuzetna freska koja predstavlja ovaj praznik. 

Tekst je deo projekta „Kaona – Biser Srbije“ koji je sufinansirala Opština Vladimirci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva. 

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × two =