SIMBOL BEOGRADA: Pobednik posle restauracije stigao na Kalemegdan

Rekonstruisana skulptura „Pobednika“, simbola Beograda, vraćena je na plato Gornjeg grada Beogradske tvrđave gde su jutros obavljeni završni radovi za njegovo svečano predstavljanje.

Jutros je otvorena i izložba koja predstavlja retrospektivu svih radova, a građani će od 10.00 do 16.00 sati moći izbliza da vide ovo veličanstveno delo.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je malo događaja oko koga svi delimo ista osećanja, kao što je vraćanje „Pobednika“.

Dodao je da je tri godine pre Prvog svetskog rata Beogradska opština naručila tu fontanu, ali se desio rat, nije bilo novca i ostao je izliven samo „Pobednik“.



– Beogradska opština je kupila tu skulpturu i stavila je u jedan magacin na Senjaku gde je bila nekoliko godina. Onda se 1928. godine neko setio da je prošlo deset godina od pobede u Prvom svetskom ratu, ali nije bilo spomenika da se to obeleži i onda su se setili “Pobednika“, koji je i dalje bio u magacinu. Prvobitno je bila ideja da ga postave na Terazije, ali su se razna udruženja pobunila jer je u pitanju skulptura nagog muškarca i nije baš pristojno da bude na Terazijama – rekao je Vesić. Tako je „Pobednik“ postavljen na Kalemegdan u oktobru, 1928. godine.

Come to Serbia, slike: Beoinfo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − five =