PALIĆKO JEZERO: Odlično mesto za opuštanje i odmor u prirodi

Palićko jezero, na krajnjem severu Srbije, nalazi se u istoimenom mestu Palić i već više od jednog veka predstavlja značajnu turističku i kulturološku destinaciju.

Samo jezero je površine od  4,6 km2, sa tri posebne plaže i najveće je prirodno jezero u Srbiji. Jezero je podeljeno na četiri sektora i bogato je ribom i mnogobrojnim biljkama.

Postoje dve legende o nastanku jezera. Prema prvoj, jezero je ostatak Panonskog mora, dok druga glasi da je ono nastalo od suza pastira Pavla, koji je baš na tom mestu izgubio svoje stado i da takođe zbog toga jezero sadrzi so. Jezero je nastalo davnih vremena kao izdansko, iako voda jezera najvećim delom potiče od padavina koje su ispunjavale dolinu.

Jos pre dva veka se znalo da jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva, pa je prema ideji lekara iz Subotice, 1845. godine izgrađena gostionica Donja trščara, a nakon toga i kupalište i banja, koju su kasnije posećivali mnogi turisti, kako zbog lekovitih svojstava, tako i da uživaju u prelepoj prirodi.

Danas Palić krase mnogobrojne građevine, hoteli, znamenitosti, uredjene poljane i brojne kulturne manifestacije, od kojih je najznačajniji Festival evropskog filma, te nije ni čudo što je Palić jedan od većih turističkih centara u Srbiji.

Ono što je zanimljivo je  da se nedaleko od obale jezera nalazi Zoološki vrt Palić, osnovan 1950. godine.  Površina na kojoj se prostire iznosi 15 hektara i poseduje više od 150 životinjskih vrsta, dok se u prihvatilištu za životinje ukupno nalazi preko 800 jedinki. 

Godišnja poseta vrtu je preko 150.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva i otvoren je tokom cele godine.

Takođe, uz samu obalu pored velike terase i muzičkog paviljona nalazi se “Spomen česma”. Izgrađena je 1912. godine, u čast završetka izgradnje objekata na Paliću i Gradske kuće u Subotici.

Na samo 8 kilometara od Palićkog jezera, nalazi se prelep grad Subotica. Ako odlučite da posetite Palić, svakako preporučujemo da svratite do Subotice, koja ima veliki kulturološki znacaj kroz vekove i mnogobrojne znamenitosti.

Dočaraćemo vam fotografijama i video snimkom samo neke od njih, a ostalo sami posetite, istražite i uživajte u lepotama Srbije.

Do ovih turističkih destinacija se stiže vrlo jednostavno, granica sa Mađarskom je veoma blizu, tako da ima dosta turista iz Mađarske. Dok je od Beograda dovoljno da pratite auto-put E-75 i isključite se za Palić i Suboticu.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 2 =