Golubačku tvrđavu i manastir Tumane prošle godine posetilo je oko 150.000 turista, a ove godine se očekuje jos toliko!

Tvrđava Golubac je otvorena za posetioce  30. marta 2019. a rekonstrukcija je trajala oko četiri godine. Ono sto je odužilo samu rekonstrukciju je pronalazak ostataka iz turskog doba, pa čak i rimkog. Predmeti nađeni tokom rekonstrukcije dostupni su svima na razgledanje u centru za posetioce. 

ČETIRI ZONE

Posetioci Tvrđavu mogu obilaziti sami ili u pratnji stručnog vodiča. Svakako uzivaće na uređenim pešačkim stazama, travnatim površinama i šetalištem pored Dunava.

Pristupne staze za samu Tvrđavu su podeljene u četiri zone, a koju ćete izabrati zavisi od vaše spremnosti, imajući u vidu da one najteže zahtevaju odličnu kondiciju i spretnost.

Golubačku tvrđavu i manastir Tumane, koji predstavlja okosnicu verskog turizma u tom kraju, u prošloj godini posetilo je oko 150 hiljada domaćih i stranih turista, a ove godine se očekuje još toliko, čak i pored situacije sa virusom korona!

Sto se tiče rečnih posetilaca u prošloj godini u Golupcu je boravilo oko 90 brodova, a ove godine se očekuje da će se taj broj duplirati, što nam govori da Golubačka tvrđava postaje sve interesatnija za  turiste. 

Golubac je takođe poznat po sportu i rekreaciji, a posebno treba naglasiti da kroz grad prolazi Dunavska biciklistička ruta kojom godišnje prođe 10-15 hiljada biciklista. Ono sto još treba napomenuti je to da je ovo mesto poznato i po jedrenju, jer je Dunav u Golupcu najširi u svom toku, ali i po pešačkim stazama i planinskom biciklizmu.

Kako stići?

Od Požarevca do tvrđave Golubački grad udaljenost je oko 47 kilometara, dok je od Beograda potrebno preći 130 kilometara i autom se stiže za oko sat i po vremena.

Od Niša je udaljena 243 kilometara, a od Kragujevca 145.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 7 =