OVAJ MIR REČI NE MOGU DA DOČARAJU: DOBRI POTOK, mesto na kojem su sjedinjeni istorija, priroda i vera (VIDEO)

Dok hodate između drvenih zdanja u Crkvenom parku Dobri Potok, kompleksu parkova, muzeja, crkvenih zgrada i kućica za odmor, nekoliko kilometara od Krupnja, gradića na zapadu Srbije, imate osećaj da se nalazite u nekom drugom, lepšem svetu.

Sve je ovde savršeno, čini se, drevno i duboko, duhovno i smireno, uzvišeno i lepo.

Svako zdanje ima svoju svrhu, a sva zajedno savršeno se uklapaju u celinu koja svakog posetioca ostavlja bez daha.

Kako priča naš domaćin, protojerej stavrofor Aleksandar Đurđev, koji je uložio 30 godina truda i znanja da bi ovaj park izgledao tako kako izgleda, ljudi ovde dolaze da uživaju, odmaraju, ali i da uče.

Ovo predivno mesto nalazi se na samo oko 140 kilometara od Beograda, što se kolima prelazi za oko dva i po sata. Ovaj park je napravljen oko crkve posvećene Uspenju Presvete Bogorodice, najstarije crkve u Krupnju.

U park se ulazi kroz jednu od dve kapije – malu ili veliku. Bela fasada crkve ističe pripratu od hrasta i duboreza. Iznad crkve se nalazi zvonara, a odmah pored i crkveni dom, u kojem je etno muzej, zadužbina sveštenika Đurđeva. Portu crkve krase velike, stogodišnje lipe, koje doprinose opštoj atmosferi mira i spokoja koji vladaju ovde. 

Mesto gde se crkva Uspenja presvete Bogorodice danas nalazi zove se Dobri Potok, po selu Dobri potok, u kojem se crkva nalazila još početkom 16. veka. Ovo je prva krupanjska crkva, a odmah pored nje je i prvo krupanjsko groblje, staro oko 5 vekova. Crkvu u Dobrom Potoku spalili su Turci 1771. godine, da bi bila obnavljana od početka 19. veka. Ona ima oblik pravougaonika, dužine 17, a širine oko 6 metara. Krov od šindre visok je nešto manje od 9 metara. Ikonostas koji danas krasi crkvu star je pola veka – ikone je po planu Dragomira Tadića 1970. godine naslikao slikar Živko Stojisavljević, dok je duborez izradio stolar iz Valjeva Blagoje Mitrović. 

U gornjem delu kompleksa nalazi se replika starog srpskog domaćinstva iz vekova koji su iza nas… Razne njegove delove je brižno sakupljao, po okolnim selima, protojerej Đurđev, i zatim složio u skladnu celinu.

Odmah pored starog domaćinstva nalazi se, uklesana u stenu, kapela posvećena Svetoj mati Paraskevi – svetoj Petki, jednoj od najvećih svetica u Srba. Osećaj koji imate kad uđete u ovu kapelicu je prilično jedinstven, i ne bismo se usudili da pokušavamo da ga prepričamo. To je nešto što jednostavno mora da se oseti na svojoj koži. Sve drugo je nedovoljno.

U okviru kompleksa posetioci mogu da posete i pet muzeja, u kojima je radoznalom oku gledaoca izložena prošlost ovog kraja Srbije. U Muzeju enterijera možete zakoračiti u kuću kakva je nekad postojala u Zapadnoj Srbiji, i videti sve predmete koji su sada samo muzejski eksponati, a nekad su predstavljali osnovna sredstva za život ljudi.

U Muzeju pčelarstva prisustvovaćete istoriji razvoja ovog zanata, u Muzeju Svetosavske dece videćete u kojim uslovima su deca nekad odrastala ovde, u muzeju lova susrešćete se sa prepariranim životinjama karakterističnim za ovaj kraj, a u muzeju starih zanata videćete oruđa i proizvode starih zanatlija…

Posebno zanimljiv i vredan deo parka je staro groblje, prvo i najstarije u Krupnju, gde su vekovima i vekovima sahranjivani stari žitelji Krupnja.

U blizini muzeja se nalazi još jedna u stenu uklesana kapela, možda još i moćnija od kapele Svete Petke – kapela Svetog Prokopija. Prizor koji ćete ovde zateći i osećaj koji ćete imati takođe je nešto što izmiče rečima.

A ako u bilo koje vreme budete poželeli da jednostavno sednete i odmarate, i uživate u prečistom vazduhu, divnoj prirodi i miru koji ovde vlada vekovima, u okviru parka postoje brojna mesta za odmor, a u njima savršen, baš savršen spokoj…

Ovaj tekst je deo projekta “Dobri potok – Ponos Krupnja” i sufinansirala ga je opština Krupanj.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 3 =