OGROMNI PODZEMNI KOMPLEKS PREPUN TAJNI ČEKA TURISTE: Tajne koje se ovde nalaze stare su skoro vek (VIDEO)

Podzemni grad Karađorđevića, ili „kamena devojka“, jedinstven je objekat, ne samo u Srbiji, nego i u svetu, i potencijalno je velika turistička atrakcija za Podrinje i celu Srbiju.

Izgrađen je između 1931. i 1934. godine, kao skrovište za kralja Aleksandra Karađorđevića, ima čak 75 prostorija povezanih kilometarskim hodnicima, a Opština Mali Zvornik godinama ulaže mnogo u njegovu adaptaciju i opremanje za turističke posete.

Podzemni grad je početkom 2020. godine, posle mnogo ulaganja i truda, otvoren za posetioce, ali je kriza sa pandemijom korone odložila momenat kada će ova velika atrakcija postati nezaobilazna tačka u svakom turističkom obilasku regiona. 

Opština Mali Zvornik i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija su prepoznali izuzetan turistički potencijal ovog kompleksa sa neverovatnim istorijskim značajem, pa je mnogo novca uloženo u adaptaciju i obnovu zidova, podova, vodovodne i kanalizacione mreže, hidroizolaciju, elektrifikaciju i ventilaciju. 

Svi koji dođu u Podzemni grad mogu danas da vide kako su pre skoro 9 decenija izgledale sala za sednice, kancelarija Kralja Aleksandra, kao i mnoge predmete iz perioda pre Drugog svetskog rata – telefone, pisaće mašine, uniforme, mape…

Opština Mali Zvornik mnogo ulaže u svoju turističku atrakciju: velika sredstva su uložena u osvetljenje i adaptaciju prostorija, pa je Podzemni grad početkom 2020. godine otvoren za turiste.

Tačnije, jedan deo ovog ogromnog kompleksa, jer se još uvek istražuje šta se sve nalazi u sedamdesetak prostorija. 

Planovi za ostvarivanje punog turističkog potencijala ovog objekta su veliki: Opština Mali Zvornik će aplicirati za dodatna sredstva, koja će biti iskorišćena za potpunu adaptaciju jednog dela podzemnog grada koji će biti otvoren za turiste. 

Ovaj tekst je deo projekta „Podzemni grad, velika turistička atrakcija Malog Zvornika“, koji je sufinansirala opština Mali Zvornik.

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =