SIMBOL GRADA NA KOLUBARI: Ono što je za Beograd Skadarlija, za Dubrovnik Stradun ili za Sarajevo Baš-čaršija, za Valjevo je Tešnjar

Ako biste nekoga ko je proputovao i dobro upoznao region pitali šta je Tešnjar, odgovor bi nesumnjivo glasio: „Ono što je za Beograd Skadarlija, za Dubrovnik Stradun ili za Sarajevo Baš-čaršija, za Valjevo je Tešnjar“. Ova ulica nadomak Kolubare je prepoznatljiv simbol našeg Valjeva.

Ulica Tešnjar je jedna od retkih orijentalnih sredina Srbije, i mnogi će se složiti da posle Skadarlije u Beogradu, spada u najlepše tipove orijentalnih sredina u našoj zemlji.

U njoj je više od stotinu kuća koje su nastale u 19. veku. Sam Tešnjar ne čini samo jedna ulica, već jedna glavna, uz koju su kafići i restorani i nekoliko sporednih, takođe u istom stilu. Većina, od preko stotinu kuća nastala je u XIX veku. Tešnjar se sastoji od glavne ulice i nekoliko sporednih.

Kako je Tešnjar dobio ime

Naša ulica se prostire sa leve strane Kolubare, „stešnjena“ je između reke i brda sa desne strane, i zbog toga je, dobila takvo ime „Tešnjar“. Nastala je 1830. godine.

Vaš boravak u Tešnjaru, nezavisno od godina i zahteva, mnoštvo zanatskih i trgovačkih radnji, ali u poslednje vreme veliki broj kafića, gostiona i restorana, učiniće veoma posebnim i prijatnim.

Tokom dana ljudi ovde šetaju, izvode dečicu, svraćaju na kafu ili ručak u neki od sjajnih restorana, a uveče, Tešnjar postaje mesto ludog provoda.

Kada padne noć, dečja kolica zamene vesela omladina i glasna muzika.

Ovde su se snimali Ivkova slava i Zona Zamfirova

Zbog svoje specifičnosti i autentičnog izgleda, Tešnjar je više puta bio adresa filmadžija koji su želeli da na najbolji način naprave scene iz 19. veka. Ovde su snimljeni delovi filma „Ivkova slava“, a 2016. godine i „Vrati se Zone“ reditelja Juga Radivojevića. U užem izboru je bilo osam gradova u Srbiji, ali su se prodicenti na kraju odlučili baš za Valjevo i to samo zbog stare gradske čaršije koja je gledaocima verodstojno prenela period iz 1905.

Tešnjarske večeri

Kulturno-turistička manifestacija sa centralnim dešavanjem u ovoj ulici su Tešnjarske večeri. To je smotra pozorišnog i filmskog stvaralaštva, a traje još od 1987. godine što je čini najstarijim letnjim festivalom u Valjevu. Trešnjarske večeri se održavaju tradicionalno svake godine u mesecu avgustu.

Organizuju se susreti književnika, izdavača, knjižara, vrhunskih autora u oblasti klasičnog i savremenog muzičkog stvaralaštva i ostvarenja u oblasti likovne umetnosti. Prateći programi predstavljaju turističku i privrednu ponudu grada, kao i izložbe lekovitog bilja, nastupe kulturno-umetničkih društava, koncerte klasične, duhovne, rok i narodne muzike, tribine, modne revije, izložbe kućnih ljubimaca, izložbe slika i fotografija, promocije, degustacije i izbor najbolje rakije.

Greh je biti u Valjevu, a ne svratiti u Tešnjar

Kada vas put navede u Valjevo, pravac do ulice Tešnjar. Ako ne vidite Tešnjar, to je kao da ste došli kao turista u Beograd, a niste kročili u čuvenu Skadarliju.

Tekst je deo projekta „Sedam valjevskih čuda“ koji je sufinansirao Grad Valjevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva. 

(Come To Serbia)



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × three =