VLADIMIRCI, CARSTVO VODE: Geotermalni izvori, Sava, jezera, mineralna voda…

Vladimirci, mesto u Srbiji, mogli bi se nazvati „vodenom oazom“ ovog dela države. Opština obiluje svim vrstama voda, što i ne čudi, pošto se nalazi u oblasti koju je nekad pokrivalo drevno Panonsko more.

Najvažnija velika voda koja se nalazi u blizini Vladimiraca je velika evropska reka Sava, koja teče granicom ove opštine u dužini od 28 kilometara.

Ovde je napravljen i put, pa je obala ove velike reke sada dostupna svima koji žele da uživaju u ovoj važnoj reci.

Vladimirci su specifični i po tome što su bogati geotermalnim izvorima. Utvrđeno je da postoje zalihe tople vode na dubini većoj od jednog kilometra. Opština Vladimirci planira da iskoristi turistički potencijal koji ima, pa se planira eksploatacija izvora geotermalne vode.

Opština je bogata i zdravom vodom za piće, a u selu Provu postoji i bunar mineralne vode, sa svojstvima koja su povoljna za izgradnju banje.

U selima Mesarci i Debrc izgrađeni su bunari tople vode, sa temperaturama od 54 do 57 stepeni celzijusa.

U blizini Vladimiraca je i prirodno jezero Vukošićka bara, površine oko 60 hektara. Postoje planovi za izgradnju turističkih objekata na ovoj lokaciji.

Tekst je deo projekta „Sedam čuda Vladimiraca“ koji je sufinansirala Opština Vladimirci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva. 

(Come to Serbia)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × two =